راهبردهای بهسازی محیط و منظر مناطق صنعتی بر پایه مفهوم شبکه اکولوژیک صنعتی (مطالعه موردی: شهرک صنعتی چناران)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 18، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-18-2_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 226
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن گودرزی

عضو هیات علمی گروه مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر.

نفیسه حق طلب

دانشجوی دکتری، دانشکده جغرافی، دانشگاه ایالتی میشیگان، آمریکا، (مسوول مکاتبات).

محمدهادی مهدی نیا

دانشجوی دکتری، رشته برنامه ریزی شهری، دانشگاه صنعتی دورتمند، آلمان.

چکیده

زمینه و هدف: افزایش فعالیت های صنعتی درون و اطراف شهرها باعث بروز مشکلات و مسایل زیست محیطی عدیده­ای گشته و سلامت انسان را جدا به خطر انداخته است. یکی از مهم­ترین مشکلات امروزه مناطق شهری در رابطه با  نواحی صنعتی حاشیه و یا نزدیک به شهرها می­باشد که این مساله به ویژه در شهرهای بزرگ و صنعتی به نحو بارزی دیده می­شود، به شکلی که تا فواصل بسیار زیادی از شهرها نمی توان محیط و منظر طبیعی و کارآمدی را مشاهده نمود. مشکلاتی از قبیل انواع آلودگی­ها، تخریب مناظر، تغییر شکل ساختار سرزمین و از بین رفتن سازو کارهای طبیعی در این مناطق از مهم­ترین مشکلات می باشند. روش بررسی: راه حل تقلیل یا حل مشکلات زیست محیطی کنونی و پیشگیری از بروز مشکلات آتی بی­تردید نیازمند تعریف سیاست­ها، راهکارها و اقدامات بسیاری است. در این میان نقش برنامه ریزی و طراحی خصوصا در رابطه با محیط و منظر می­تواند بسیار حساس باشد. یافته­ها: در این رابطه پیروی از اصول اکولوژی در رابطه با فعالیت های صنعتی منجر به تدوین مفهوم شبکه اکولوژیک صنعتی به تقلید از اکوسیستم­های طبیعی شده است. به تبعیت از این امر، ارائه راهبردهایی مفهومی از شبکه اکولوژیک صنعتی که به نحوی اکوسیستم­های صنعتی را  سازمان دهد، می­تواند تا حد زیادی در جهت رفع این مشکلات گام بردارد. بحث و نتیجه گیری:  این پژوهش به بررسی مفاهیم اکولوژی صنعتی و اکو­پارک­های صنعتی و کاربرد این مفاهیم در بهسازی محیط و منظر ناحیه صنعتی شمال غرب مشهد و شهرک صنعتی چناران پرداخته و تلاش شده است تا این مساله به نحوی عملی در سطوح مختلف مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت راهبردهایی برای ارتقاء محیط و منظر در هر سطح در قالب پلان­های راهبردی ارایه گردد.

کلیدواژه ها

پارک صنعتی اکولوژیک, شبکه اکولوژیک صنعتی, منظر صنعتی, بهسازی محیط

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.