بهره گیری از مکانیسم توسعه پاک (CDM) به منظور کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در کارخانه نیشکر هفت تپه

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 234

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ESTJ-18-2_003

تاریخ نمایه سازی: 19 مهر 1400

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: صنایع نیشکر به دلیل مصرف بالای سوخت های فسیلی جزو صنایع انرژی بر محسوب می گردندکه این امر تاثیر ملموسی بر محیط زیست و میزان انتشار گازهای گلخانه ای دارد. سهم صنعت قند و شکر از مصرف سوخت در میان سایر صنایع ۳/۴% بوده و صنعت قند و شکر بیش از ۷۰ درصد از مصرف سوخت کل صنایع غذایی را به خود اختصاص داده است. هدف از اجرای این تحقیق ، بررسی میزان سود آوری و بهره گیری از مکانیسم توسعه پاک بر اساس کاهش میزان مصرف سوخت فسیلی و فروش اعتبار کربن ناشی از کاهش انتشار آلاینده ها به ویژه CO۲ در کارخانه نیشکر هفت تپه می باشد.  روش بررسی: بر اساس اطلاعات حاصل از انجام ممیزی انرژی در این کارخانه، از جمله راهکارهای مناسب جهت بهره گیری از مکانیسم توسعه پاک، جایگزینی بویلر قدیمی با راندمان پایین با بویلر جدید است. به همین منظور  امکان سنجی فنی – اقتصادی و زیست محیطی اجرای این پروژه به کمک نرم افزار Proform در قالب سه سناریو  با توجه به هزینه اولیه خرید، نصب، راه اندازی  نگه داری و میزان مصرف سوخت بویلر جدید با راندمان بالا صورت گرفته و  مقرون به صرفه بودن جایگزینی این سیستم جدید نسبت به بویلر قدیمی با راندمان پایین تر، بر اساس ارزش اعتبار کربن در بازارهای جهانی، مورد ارزیابی فنی- اقتصادی و زیست محیطی قرار گرفته است. یافته ها : بر اساس نتایج حاصله، در صورت بهره گیری از سناریوی C (اعتبار کربن برابر ۲۰ دلار به ازای کاهش هر تن CO۲)  ارزش خالص کنونی ۲۱,۰۰۰,۰۰۰ دلار و زمان بازگشت سرمایه ۳/۳ سال تخمین زده شده است. هم چنین نرخ داخلی بازگشت سرمایه  ۱۸/۳۹%  خواهد بود. با توجه به آن که  نرخ داخلی بازگشت سرمایه بیش از نرخ تنزیل (۱۶%) است، مقرون به صرفه بودن اجرای پروژه تایید می گردد. در صورت استفاده از بویلر جدید با راندمان بالا، انتشار گازهای گلخانه ای در طول مدت اجرای پروژه(۲۵ سال)،به میزان ۷۶۳،۳۵۳ تن CO۲ معادل کاهش یافته و همچنین به میزان GJ۱۳,۶۰۷,۰۰۰در مصرف گاز طبیعی صرفه جویی می گردد. نتیجه گیری: با توجه به  شدت بالای مصرف انرژی و راندمان پایین بویلرهای این کارخانه، جایگزینی بویلر قدیمی با انواع جدید آن در قالب پروژه مکانیسم توسعه پاک مقرون به صرفه می باشد.

کلیدواژه ها:

کارخانه نیشکر هفت تپه ، گازهای گلخانه ای ، مکانیسم توسعه پاک ، امکان سنجی فنی-اقتصادی و زیست محیطی

نویسندگان

الهام کاظمی

کارشناس ارشد محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

فریده عتابی

(مسوول مکاتبات): دانشیار، گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده محیط زیست و انرژی، واحد علوم وتحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی

نعمت الله خراسانی

استاد گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

سید محمد رضا هیبتی

استادیار دانشکده مکانیک، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد پردیس

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).۲۰۰۱.Climate Change ۲۰۰۱: The Scientific ...
  • Thornley, D., ۲۰۰۸. Climate Change: Man made Carbon Dioxide Emissions ...
  • Boyd, E., Corbera ,E.,Estrada, M. ۲۰۰۸.UNFCCC Negotiations (Pre-Kyoto to COP-۹): ...
  • شرکت بهینه سازی مصرف سوخت . ۱۳۸۴ .ممیزی و مدیریت ...
  • شرکت بهینه سازی مصرف سوخت. ۱۳۸۳. تدوین استاندارد مصرف انرژی ...
  • بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، مدیریت کل آمارهای اقتصادی، شهریور ...
  • نمایش کامل مراجع