انتخاب فصلی زیستگاه توسط گوسپند وحشی اصفهانی (Ovis Orientalis Isphahanica) در پارک ملی قمیشلو

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 18، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-18-5_040
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 215
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا تاکی

دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته مهندسی منابع طبیعی محیط زیست، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران. (مسئول مکاتبات).

محمود رضا همامی

دانشیار گروه محیط زیست دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران.

محمود کرمی

استاد گروه محیط زیست دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

افشین علیزاده

استادیار گروه محیط زیست دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: گوسپند وحشی از گونه­های تهدید شده (VU)[۱] نواحی کوهستانی ایران است.  اطلاعات اندکی در مورد وابستگی­های زیستگاهی این گونه به­عنوان پیش­نیازی برای برنامه­ریزیهای حفاظتی وجود دارد. در این پژوهش وابستگی­های زیستگاهی و الگوی فصلی استفاده از زیستگاه توسط گوسپند وحشی در پارک ملی قمیشلو در طول یک­ سال مورد مطالعه قرار گرفت.  روش بررسی: تیپ­های گیاهی پارک به عنوان زیستگاههای مختلف  این گونه در نظر گرفته شد و ساختار هر یک از این زیستگاه­ها تبیین گردید. ارتباط تراکم گروه­های سرگین به­عنوان نمایه­ای از تراکم گوسپند وحشی با متغیر های زیستگاهی  نظیر درصد پوشش گونه های غالب گیاهی، درصد اشباع خاک (SP)، شوری خاک (EC) وpH  خاک در ترانسکت های دائمی بررسی شد. مدل­های خطی عام (GLMs) برای مشخص کردن وابستگی­های زیستگاهی گوسپند وحشی با توجه به تیپ­های گیاهی و متغیرهای زیستگاهی اندازه­گیری شده به­­کار گرفته شد. یافته ها: استفاده از تیپ­­های زیستگاهی به جز در دوره خرداد – مرداد معنی دار نبود. در این دوره استفاده از تیپ گیاهی Astragalus-Scariolaبه­طور معنی­داری بیش­تر از تیپ گیاهی Artemisia بود. نتیجه گیری: علاوه بر این، گوسپند وحشی در دوره فروردین– خرداد از مناطق با شیب بیش­تر و در دوره مهر- آذر از مناطق باEC  خاک بالاتر بطور معنی­داری بیش­­­تر استفاده کرده بود. [۱]- Vurnable

کلیدواژه ها

گوسپند وحشی, پارک ملی قمیشلو, انتخاب زیستگاه, شمارش گروه های سرگین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.