تولید کربن فعال میان حفره از مخروط درخت کاج ایرانی (Pinus eldarica) با استفاده از فعال سازی شیمیایی برای جذب سدیم دودسیل بنزن سولفونات از محلول آبی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 19، شماره: 0
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-19-0_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 252
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیل ولی زاده

دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته مهندسی محیط زیست، گرایش آلودگی های محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس.

حبیب الله یونسی

مسوول مکاتبات): دانشیار گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس

نادر بهرامی فر

استادیار گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس.

چکیده

زمینه و هدف: امروزه آلودگی های ناشی از فاضلاب های حاوی سورفاکتانت ها یکی از عوامل عمده و شایع آلودگی های محیط زیستی به شمار می روند. سدیم دودسیل بنزن سولفونات (SDBS)، از مهم­ترین و عمده­ترین انواع سورفاکتانت­ها محسوب می­شود. هدف از این مطالعه سنتز کربن فعال میان حفره از مخروط درخت کاج ایرانی (Pinus eldarica) با استفاده از فعال­سازی شیمیایی به منظور حذف سورفاکتانت سدیم دودسیل­بنزن سولفونات (SDBS) از محلول آبی در سیستم ناپیوسته می­باشد. روش بررسی: برای سنتز کربن فعال از فعال سازهای اسید فسفریک، پتاسیم کربنات و پتاسیم هیدروکسید با نسبت های اشباع سازی متفاوت استفاده گردید. فرایند کربنیزاسیون در کوره سرامیکی تحت جریان گاز نیتروژن با دبی گاز ml/min ۱۰۰ در دمای°C ۷۵۰،  میزان حرارتی  °C/min۸ و به­مدت ۳ ساعت انجام شد. بیشترین سطح ویژه در نمونه فعال سازی شده با اسید فسفریک با نسبت اشباع ۲:۱ معادل  m۲/g۱۵۸۰ به دست آمد. در سیستم ناپیوسته کارایی نمونه های کربن فعال تولید شده برای جذب SDBS از محلول آبی مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها: نتایج نشان داد که کربن فعال تولیدشده با استفاده از فعال ساز پتاسیم کربنات با درصد اشباع ۱: ۷۵/۰ دارای بیشترین ظرفیت جذب معادل mg/g ۵۶/۹۷ بوده است. برای بررسی سینتیک واکنش از مدل های شبه درجه اول، شبه درجه دوم و نفوذ درون ذره ای استفاده شد که نتایج بیانگر این بود که مدل شبه درجه دوم با ۹۸۲/۰ R۲> از برازش بهتری با داده های تجربی برخوردار است. آزمایش واجذب با استفاده از ترکیبات مختلف انجام گرفت، اسیدسولفوریک و اتانول به ترتیب با ۶۷/۶۵ و ۰۳/۴۰ درصد بیشترین میزان واجذب را نشان دادند.

کلیدواژه ها

کربن فعال, پیرولیز, سدیم دودسیل بنزن سولفونات, سینتیک, جذب ناپیوسته

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.