بررسی آزمایشگاهی و عددی قابلیت نگهداری آلاینده فلز سنگین سرب توسط نانورس کلوزایتNa+

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 20، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-20-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 248
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد امیری

استادیار گروه عمران، دانشگاه هرمزگان، دانشکده مهندسی، دپارتمان مهندسی عمران، بندرعباس (مسوول مکاتبات).

مرتضی دیرانلو

مربی گروه عمران، مجتمع آموزش عالی فنی و مهندسی اسفراین، دپارتمان مهندسی عمران، اسفراین.

چکیده

زمینه و هدف: در سالهای اخیر در موضوع اندرکنش خاک و آلودگی  تحقیقات وسیعی صورت گرفته، اما در زمینه فرایند اندرکنش آلایندههای فلز سنگین و نانورسها تحقیقات قابل توجهی انجام نشده است. آلاینده فلز سنگین سرب، به­عنوان یکی از آلاینده­های فلز سنگین متداول در پروژه­های ژئوتکنیک زیست­محیطی شناخته شده است. از سوی دیگر هر چند برای قابلیت نگه­داری آلاینده­های فلزی توسط خاک از سوی پژوهش­گران معادلاتی ارایه شده است، اما در زمینه قابلیت نگه­داری، نانورس­ها و هم­چنین تاثیر حضور کربنات بر معادلات قابلیت نگه­داری مطالعه­ای صورت نگرفته است. بر این اساس هدف این پژوهش مطالعه رفتار ژئوتکنیک زیست­محیطی نانورس­ها و نانورس­های اصلاح شده با کربنات از نظر قابلیت جذب آلاینده­ فلز سنگین سرب و ارایه معادلاتی برای قابلیت نگه­داری آلاینده­ها بوده است. روش بررسی: برای دست­یابی به هدف مذکور، با انجام یک­سری آزمایش­های ژئوتکنیک زیست محیطی، ساز و کار نگه­داری آلاینده فلز سرب توسط بررسی تغییرات pH، قابلیت نگه­داری آلاینده و ارزیابی پراش اشعه ایکس (XRD) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. هم­چنین با ارایه یک سری معادلات خطی و غیر خطی به بررسی قابلیت نگه­داری آلاینده فلز سنگین سرب توسط نانورس کلوزایتNa+ با تغییر pH محیط و نیز تغییر میزان کربنات نمونه پرداخته شده است. یافته ها: نتایج تحقیق حاضر بیان­گر آن است که میزان کربنات یک عامل تاثیر گذار بر قابلیت نگه­داری است و این پارامتر باید در معادلات عددی ظاهر شود. هم­چنین حضور پارامتر تغییر pH در معادلات موجب افزایش ضریب هم­بستگی در معادلات ارایه شده می­شود. بحث و نتیجه­گیری: معادلات عددی ارایه شده می­توانند جایگزین مناسبی برای روش­های آزمایشگاهی باشند و در طراحی مراکز دفن زباله مورد استفاده قرار گیرند.   .

کلیدواژه ها

نانورس, معادلات قابلیت نگه داری, کربنات, فلز سنگین سرب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.