ارزیابی توزیع مکانی کادمیوم در خاک های سطحی اراضی اطراف پالایشگاه شیراز با استفاده از زمین آمار

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 19، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-19-5_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 147
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا نوروزی

کارشناسی ارشد خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران.

محمدحسین روانبخش

دانشجوی دکتری خاکشناسی، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: خاک در کلیه انواع حیات، به گونه ای نقش دارد. خاک یک محیط نهایی برای تجزیه مواد محسوب می شود. با توجه به اهمیت آلودگی خاک، بررسی امکان آلودگی خاک توسط صنایع گوناگون ضرورت پیدا می کند. خصوصیات توزیع مکانی آلودگی در خاک های آلوده عامل مهمی جهت شناسایی نقاط آلوده و بر طرف کردن آن می باشد. فلزات سنگین از مهم ترین آلاینده های زیست محیطی به شمار می روند. لذا این مطالعه با هدف ارزیابی توزیع مکانی کادمیوم در خاک های سطحی اراضی اطراف پالایشگاه شیراز با استفاده از زمین آمار انجام یافته است. روش بررسی: تعداد ۴۰ نمونه ترکیبی از عمقcm  ۵-۰ خاک تهیه شد. درصد کربنات کلسیم، میزان هدایت الکتریکی، pH و غلظت کل و قابل دسترس Cd اندازه گیری شد. سپس داده ها مورد تحلیل قرار گرفت و با استفاده از نرم افزار های GS+ و ILWIS نقشه های توزیع مکانی عناصر مذکور تهیه شد. یافته ها: میزان pH خاک های منطقه در محدوده pH خنثی به سمت قلیایی بوده و به طور متوسط خاک های منطقه دارای درصد کربنات کلسیم بالایی می باشند و شوری خاک ها در حد متوسط است. به طور میانگین غلظت کادمیوم قابل دسترس و کل نسبت به استاندارد جهانی بسیار بیش تر و بیش ترین غلظت در منطقه نزدیک به پالایشگاه می باشد. بحث و نتیجه گیری: به طور کلی می توان بیان کرد که فعالیت پالایشگاه در منطقه باعث افزایش غلظت کادمیوم در خاک سطحی منطقه شده است. این افزایش به نحوی بوده که باعث شده غلظت آن از حد مجاز نیز بیش تر شود.

کلیدواژه ها

آلودگی خاک, کادمیوم, توزیع مکانی, زمین آمار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.