پیش بینی جذب سطحی فنل از فاضلاب با خاک اره به کمک روش های هوش-مند

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 21، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-21-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 203
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن کشاورز ترک

کارشناسی ارشد مهندسی شیمی، دانشگاه علم و صنعت، تهران، ایران.

احد قائمی

استادیار، دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه علم و صنعت، تهران، ایران. (مسوول مکاتبات)

منصور شیروانی

دانشیار، دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه علم و صنعت، تهران، ایران.

چکیده

زمینه و هدف:حضور فنل و مشتقات آن در آب و فاضلاب به دلیل خطراتی که بر روی سلامت انسان و محیط زیست دارد، به عنوان یک نگرانی عمده محسوب می­شود. به دلیل سمی بودن فنل حتی در غلظت­های کم و هم­چنین به دلیل این­که حضور آن در منابع طبیعی آب می­تواند سبب شکل­گیری ترکیبات جانبی فرآیندهای گندزدایی و اکسیداسیون شود، این ماده یکی از شایع­ترین مواد آلی آلاینده آب می­باشد. در مطالعه حاضر فرآیند جذب سطحی فنل از فاضلاب توسط جاذب خاک اره با استفاده از روش­های هوش­مند شبیه­سازی شده است. روش بررسی:شیوه های هوش­مند شبکه پرسپترون چندلایه، شبکه برپایه توابع شعاعی و ماشین بردار رگرسیونی جهت شبیه­سازی استفاده شده است. جهت طراحی ساختار شبکه­ها از ۱۲۵ مجموعه داده تجربی استفاده شده است. معیارهای ارزیابی و توقف شبکه شامل %AARE و R۲ می­باشند که برای هر سه مدل محاسبه شده است. یافته ها:نتایج نشان داد که مدل ماشین بردار رگرسیونی با داشتن ۵۱۳۲/۰ و ۹۷۹/۰ به ترتیب برای %AARE و R۲ بهترین مدل می­باشد. کلیه مدل­ها نتیجه بهتری نسبت به مدل چند جمله­ای درجه دوم از خود نشان دادند. مدل­ها تطبیق خوبی با داده­های تجربی داشتند. بحث و نتیجه گیری: نتایج مدل­ها نشان داد که این مدل­ها مقدار جذب فنل را با دقت بالا پیش بینی می­نماید. هم­چنین براساس نتاج مدل­ها، پارامترهای بهینه فرآیند شامل، غلظت اولیه فنل ۶/۱۲۷ میلی­گرم بر لیتر، مقدار جاذب ۸۴/۰ گرم بر لیتر، pH  محلول ۶۲/۳، زمان جذب  ۹/۱۴۶ دقیقه و درصد جذب فنل متناظر ۲۳/۹۱ % به دست آمد.

کلیدواژه ها

درصد جذب فنل, خاک اره, شبیه سازی, مدل های هوش مند, شرایط بهینه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.