پویایی جمعیت ماهی بیاح (Liza abu, Heckel, ۱۸۴۳) در تالاب شادگان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 21، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-21-3_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 202
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیداحمدرضا هاشمی

استادیار، مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، چابهار، ایران.

سید علی اکبر هدایتی

دانشیار، گروه تولید و بهره برداری، دانش کده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

رسول قربانی

دانشیار، گروه تولید و بهره برداری، دانش کده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

احمدرضا جبله

دانشجوی دکترای شیلات، گروه تولید و بهره برداری، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان (مسوول مکاتبات).

چکیده

چکیده زمینه و هدف: در این تحقیق بررسی پارامترهای رشد و مرگ ­و­ میر ماهی بیاح (Liza abu)در تالاب شادگان مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی:  به­منظور بررسی فراوانی­های طولی و وزنی نمونه­برداری ماهانه در پنج ایست­گاه شامل دورق(ماهشهر)، رگبه، خروسی، سلمانه و عطیش صورت گرفت. در طول اجرای پروژه از فروردین ۱۳۹۲ تا اسفند ۱۳۹۲، تعداد ۴۹۳ ماهی صید و ماهانه به­منظور زیست­سنجی به آزمایش­گاه منتقل شد. یافته­ها: میانگین طولی (±SD) برحسب میلی­متر به ترتیب برای جنس نر(۲۰±۱۳۸)، جنس ماده( ۱۸±۱۳۸) و میانگین وزنی (±SD) برحسب گرم به ترتیب برای جنس نر( ۱۳±۳۳) و جنس ماده( ۱۴±۳۳) به دست آمد. بحث و نتیجه­گیری: معادله رابطه طول-وزن برای جنس ماده ماهی بیاح به­صورت (R۲=۰.۸۹، W=۰.۰۰۰۰۱L۳.۳۳ (N=۲۸۲ و برای جنس نر(,R۲ =۰.۸۸  W=۰.۰۰۰۰۱L ۲.۹۸ (N=۱۹۵حاصل شد. مقادیر طول بی­نهایت جنس ماده، جنس نر و کل به ترتیب به­صورت  ۲۴۷، ۲۲۰ و ۲۴۷ میلی­متر، ضرایب رشد ۵۶/۰، ۷۴/۰، ۶۶/۰ و میزان مرگ­و­میر کل به ترتیب ۸۳/۲، ۹۰/۲ و ۹۸/۲، میزان مرگ­و­میر طبیعی به ترتیب ۲۲/۱، ۳۶/۱ و ۲۲/۱ و مرگ­و­میر صیادی به ترتیب۷۳/۱، ۳۶/۱ و ۷۶/۱ محاسبه گردید. با توجه به پارامترهای رشد و مرگ­و­میر به دست آمده از ماهیان و بر اساس شاخص انجمن شیلاتی آمریکا این ماهی جزء ماهیان با آسیب­پذیری کم به­حساب می­آید.

کلیدواژه ها

ماهی بیاح Liza abu) ), رشد, مرگ ومیر, رابطه طول-وزن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.