بررسی ساختار جنگل های شمال ایران با استفاده از شاخص های نزدیک ترین همسایه (مطالعه موردی: منطقه حفاظت شده جنگلی دشت ناز ساری-مازندران)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 21، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-21-3_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 273
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیمان فرهادی

دکتری جنگلداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه لرستان، لرستان، ایران

جواد سوسنی

دانشیار گروه جنگلداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه لرستان، لرستان ایران. (مسوول مکاتبات)

روح اله اسماعیلی

دکتری جنگلداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه لرستان، لرستان، ایران

اصغر فلاح

دانشیار گروه جنگلداری، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه ساری، مازندران، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: اولین گام برای مدیریت مناسب جنگل­ها داشتن اطلاعات کافی در مورد نحوه رشد، تکامل و چگونگی تاثیرپذیری ساختار توده­های جنگلی از عوامل محیطی می­باشد. با توجه به اهمیت توده­های جنگلی شمال کشور و ارزش­های محیط زیستی منطقه، در این مطالعه سعی شد ساختار گونه­های موجود در منطقه حفاظت شده جنگلی دشت ناز ساری استان مازندران با استفاده از شاخص­های نزدیک­ترین همسایه مورد بررسی گیرد. روش بررسی: به منظور بررسی ساختار در محدوده مورد مطالعه ۵۶ هکتار از توده­های جنگلی به صورت صددرصد مورد آماربرداری قرارگرفت و از شاخص­های کلارک و اوانز، زاویه یکنواخت، شانون-وینر، آمیختگی، اندازه قطر برابر سینه و اختلاف قطر برابر سینه، جهت بررسی ساختار استفاده شد. یافته­ها: بر اساس نتایج به دست آمده میانگین شاخص­های کلارک و اوانز و زاویه یکنواخت به ترتیب ۷۰/۰و ۵۵/۰ محاسبه شد که نشان دهنده­ی توزیعی مابین تصادفی و کپه­ای است. میانگین شاخص­های شانون- وینر و آمیختگی به ترتیب ۴۰/۰ و ۰۶/۰  محاسبه شد. با توجه به این که بیش­تر سطح محدوده مورد مطالعه از پایه­های بلوط تشکیل شده است، ارزش شاخص آمیختگی پایین محاسبه گردید. مقدار میانگین شاخص اندازه قطر برابر سینه ۵۰/۰ محاسبه شد که نشان دهنده­ی غالبیت ابعاد قطر برابر سینه گونه­ بلوط و مغلوب بودن گونه اوجا می­باشد. گونه آزاد نیز از نظر غالب یا مغلوب بودن ابعاد قطر برابر سینه حد وسط بود. همچنین مقدار میانگین شاخص اختلاف قطر برابر سینه ۳۲/۰ محاسبه شد، که نشان دهنده­ی اختلاف متوسط بین درختان مجاور یکدیگر از نظر ابعاد قطر برابر سینه است. بحث و نتیجه­گیری: شاخص­های به کار رفته در این تحقیق می­توانند جهت تشریح ساختار و ویژگی­های اکولوژیکی گونه­های مختلف درختی مورد استفاده قرار گیرند.

کلیدواژه ها

ابعاد قطر برابر سینه, ساختار, شاخص, نزدیک ترین همسایه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.