ضرورت اجرای اصل احتیاطی در حفاظت از محیط زیست

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 21، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-21-5_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 246
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیرین شیرازیان

استادیار گروه حقوق محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران.

فلورا حیدری

دکتری حقوق محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران (مسوول مکاتبات

مهدی حیدری

دکتری مهندسی عمران، گروه عمران و محیط زیست، دانشگاه کنکوردیا، مونترال، کبک، کانادا .

چکیده

چکیده اتخاذ تدابیر احتیاطی برای احتراز از پیامد زیان­بار ناشی از فعالیت­های محیط­زیستی که دانش بشری درباره احتمال وقوع آن قطعیت علمی ندارد، در حقوق بین­الملل محیط­زیست جایگاه ویژه­ای یافته است که به اصل احتیاطی موسوم است. از آن­جا که تلاش جامعه جهانی همواره بر­این نکته استوار است که راه حلی برای حفاظت از محیط­زیست بیابند، از این­رو اصل احتیاطی به عنوان یکی از اصول پایه­ای حقوق بین­الملل محیط­زیست در اسناد متعددی از قبیل حقوق سخت و حقوق نرم مورد تاکید واقع گردیده است. در پرتو اصل احتیاطی حتی در مواردی که  دلایل قطعی علمی در مورد زیان­آور بودن فعالیت­های محیط­زیستی وجود ندارد، انجام اقدامات احتیاطی تحت کنترل بهترین فن­آوری به منظور کاهش خطرات بالقوه بر محیط­زیست امری ضروری ­می­باشد و بایستی از فعالیت­هایی که بالقوه دارای آثار سوء هستند، جلوگیری گردد.  نتایج پژوهش حاضر گویای آن است که اصل احتیاطی به دلیل عدم­رعایت اجرا به شکل واحد و عدم­توافق در مورد مفهوم عدم­قطعیت علمی دچار اشکالات حقوقی متعددی گردیده است. در مواجهه با چالش­ موجود، ارایه تعریفی جامع برای اصل احتیاطی بر ­مبنای مشورت در سند اولیه تحت عنوان کنوانسیون-چارچوب که به کلیات موضوع می­پردازد و متعاقبا توافق در مورد جزییات موضوع و بیان اختلافات موجود از قبیل اجرایی کردن اصل احتیاطی و توافقات آینده در راستای اصول و اهداف کنوانسیون در اسناد آتی که تحت عنوان پروتکل نامیده می­شود به­ همراه بهره گرفتن از مشورت­های علمی ­با متخصصان محیط­زیست جهت ارزیابی محیط­زیست منطقه ضروری است.

کلیدواژه ها

اصل احتیاطی, حفاظت محیط زیست, حقوق سخت, حقوق نرم, عدم قطعیت علمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.