تباین فرهنگی مساجد فاخر و مردم گرا

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین همایش ملی معماری و شهرسازی اسلامی
  • کد COI اختصاصی: NCIAU01_058
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1860
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدصادق فلاحت

استادیار گروه معماری دانشگاه زنجان

سمانه فرج زاده خسروشاهی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه زنجان

چکیده

آیا تاکنون به گذر عمر مسجد قدیمی محله مان یا شهرمان اندیشیده ایم؟ اندازه و شکل مسجد تا چه میزاندر پایداری آن در طول تاریخ چه از لحاظ کالبدی و چه از نظر عملکردی، تاثیرگذار بوده است؟ آیا فرهنگنیز می تواند از ارکان تاثیرگذار بر این ماندگاری 3 باشد؟در طول تاریخ حکومت اسلامی در ایران همواره تعداد زیادی مسجد با شکل، فرم و عملکردهایمتفاوت ساخته شده اند. برخی از این مساجد، بزرگ و پرهیبت و نقطه ی عطف برای یک شهر بوده اند وبرخی دیگر کوچک و ساده، در دل محله ای پر از مردمان پاک دل و سخت کوش؛ و امروزه ما وارث بسیاریاز این مساجد می باشیم که از میان غبار روزگاران به یادگار مانده اند بی آنکه نگاهی به علت ماندگاری اینمساجد داشته باشیم و تنها از حضور آنها لذت می بریم. اکثر تحقیقاتی که بر روی مساجد صورت گرفتهاست به بررسی کالبدی آنها پرداخته و کمتر نگاهی به روح زمان 4 نهفته در آنها کرده اند. اما سؤالی کههمواره برای من و شاید بسیاری دیگر مطرح بوده، علت ماندگاری مساجدی با این همه تفاوت چه در ظاهرو چه در معنا، می باشد. این مقاله در ابتدا به دسته بندی ظاهری مساجد با توجه به هنر عوام 5 و هنر خواص 6می پردازد که نتیجه ی آن رسیدن به دو نوع مساجد فاخر 7 و مساجد مردم گرا 8 می باشد. سپس به مقایسه ی ایندو نوع مسجد از ابعاد مختلف مانند دلیل ساخت، کاربری در گذشته، حال و... پرداخته و علت ماندگاریآنها را از پس این مطالعات نتیجه می دهد. سپس این مطالعات و نتایج با بررسی نمونه هایی از مساجد تبریز،بیان و تشریح می شود.

کلیدواژه ها

مساجد فاخر، مساجد مردم گرا، هنر عوام، هنر خواص

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.