وقف، الگوی نظارت و ارزیابی اقدامات شهرسازی و حفاظت شهری پایدار

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین همایش ملی معماری و شهرسازی اسلامی
  • کد COI اختصاصی: NCIAU01_038
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1945
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اصغر محمدمردای

دانشگاه علم و صنعت ایران، استاد

فاطمه مهدیزاده سراج

دانشگاه علم و صنعت ایران، استادیار

سکینه تاج الدینی

دانشگاه علم و صنعت، دانشجوی کارشناسی ارشد مرمت

چکیده

معماری و شهرسازی شهرهای تاریخی- اسلامی ایران دارای ارزشها و مفاهیم فرهنگی، مذهبی،اجتماعی، اقتصادی و کالبدی بوده است. کشف مفاهیم معماری و شهرسازی سنتی، حفظ این ارزشها وارج نهادن به اصول و عناصر شهرسازی علاوه بر اینکه به زیر ساخت ها ی شهری جدید کمک شایانیمیکند، باعث تقویت اصول و احکام دینی و تبلور آنها در جامعه اسلامی میشود.وقف را میتوان عمومیترین پدیده همکاری و مشارکت بشری دانست که از قدیمیترین دورههایتاریخی وجود داشته است. وقف پس از اسلام با الهام از دستورات الهی، ایجاد شده است و در تمامیابعاد اجتماعی، اقتصادی و کالبدی جامعه رسوخ پیدا کرده است.از آنجا که بسیاری از اهداف رشد شهرسازی جدید و توسعه پایدار از طریق حفاظت میراث وبافتهای با ارزش شهری بدست میآیند، با حفظ و احیاء ارزشهای مذهبی، محیطی، فرهنگی،اجتماعی و اقتصادی یک شهر به اصول پایداری نزدیک شده و آینده پایدار شهر تضمین می شود.نظارت بر وظایف و هزینه ها و همچنین مدیریت بر تهیه سرمایه حفاظت به اندازه مدیریت بر منابع زیستی اهمیت دارد، نظارت و منابع مالی در کنار هم می توانند حفاظت جامعی از میراث فرهنگی،بافتهای تاریخی و مناظر فرهنگی شهر داشته باشند. اما تامین نظارت همه جانبه منابع مالی جهتحفاظت شهری امری بسیار پیچیده می باشد. با توجه به اینکه حفاظت شهری پایدار تفکری جهانی وعملی بومی-منطقهای است، میتوان از روشهای پایدار ارزیابی و نظارتی حفاظت در هر منطقه بهرهگرفت و به بهترین شکل ممکن حفاظت هر منطقه و بهبود کیفیت آنها را تضمین کرد.این مقاله به بررسی مفهوم وقف و روش نظارت و ارزیابی پایدار آن در معماری و شهرسازیاسلامی پرداخته، و با مطرح نمودن ویژگی ها ی وقف، چنین روشهای ایرانی-اسلامی را بعنوان بهترینروشهای شهرسازی و حفاظت شهری در تمدن ایرانی -اسلامی معرفی می کند.

کلیدواژه ها

وقف، معماری و شهرسازی اسلامی- ایرانی، پایداری، حفاظت شهری، نظارت و ارزیابی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.