بازشناسی خاستگاه معماری تعزیه
- سال انتشار: 1390
- محل انتشار: اولین همایش ملی معماری و شهرسازی اسلامی
- کد COI اختصاصی: NCIAU01_016
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 2184
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران، دانشکده ی معماری و شهرسا
چکیده
قدمت تظاهر مذهبی تعزیه حداکثر به اواخر حکومت زندیه و اوایل حکمرانی قاجار بر می گردد.آیین مذهبی تعزیه که موضوع آن اغلب واقعۀ کربلا است در هنگام ظهور گونه ای از فضا و معماری راایجاد کرد که دارای خواص قابل توجه و متمایزی است. تفاوت عمیق تعزیه به عنوان یک آیین با سایراشکال نمایشی در درون و برون فرهنگ ایرانی، گونه ای خاص از فضا و معماری را خلق کرده است. هرچند تکایا به عنوان محل اصلی برگزاری آیین تعزیه دارای ایده هایی از معماری ایرانی اسلامی هستنداما فضایی که تعزیه در آن به نمایش در می آید در نگاه اول منحصر به فرد و بدون پیشینه ای روشن بهنظر می آید، فضایی که حتی قبل از احداث تکایا و زمانی که تعزیه در محلات و بازارها به نمایشدرمی آمد به شکل بطنی شکل می گرفت و تمامی تعزیه ها را دارای تظاهر فضایی یکسانی می کرد.مقالۀ حاضر ضمن بررسی دیدگاه های مختلف درباره منشا فضاسازی تعزیه، تلاش می کند باشناخت دقیق تری از تعزیه به عنوان یک آیین و توجه ویژه به ریشه های اسطوره ای تعزیه، دیدگاهیمبتنی بر این نگاه ارایه دهد. همانگونه که تعزیه با تمام جنبه های نمایشی و آیینی، نمی تواند یک باره درفرهنگ ایرانی اسلامی ظاهر شده باشد، معماری مرتب با آن نیز دارای ریشه ها و منشاهایی است کهدر پیوند نزدیک با ماهیت این آیین مذهبی و اسطوره ای قرار دارد. نگارنده ضمن بررسی تفاوت هایتعزیه با سایر اشکال نمایشی و بررسی ریشه های فرهنگی و اسطوره ای آیین تعزیه، به شناخت جنبه هاینمایشی، آیینی و اسطوره ای تعزیه می پردازد. بدین روش به بیان و تبیین دیدگاه خود درباره منشامعماری تعزیه نزدیک می شود.کلیدواژه ها
مقالات مرتبط جدید
- نقش تعامل شهروندان با شهرداری جهت توسعه و آبادانی شهرهای تازه تاسیس
- امکانسنجی پیاده سازی فناوریهای نوین و پایدار برای بهبود مدیریت هوشمند شهری
- طراحی مناطق بهینه باغات خانواده شهر شیراز با استفاده از سیستم اطلاعات مکانی و روش تحلیل سلسله مراتبی
- نگاهی به روش های طراحی معماری از دیدگاه جفری برادبنت
- تاثیر فناوریهای نوظهور ساختوساز بر بافت شهر ی: یکپارچگ ی، چالش ها و فرصت ها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.