تحلیل ساختار اجتماعی مناطق شهری با استفاده از روش نقشه های همپوش(نمونه موردی: منطقه ۴ شهر اصفهان)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: سیزدهمین کنفرانس ملی شهرسازی ،معماری ،عمران و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: PSHCONF13_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 325
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا شاهین

کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری، گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان، ایران

داریوش مرادی چادگانی

استادیار گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

رشد شهرها و افزایش جمعیت شهرنشینی، موجب افزایش حضور افراد با شرایط اجتماعی مختلف بلاخص در کلانشهرها گردیده و پهنه های اجتماعی مختلفی را در سطح آنها به وجود آورده است. علاوه بر این، یکی از چشم اندازهای نوین برنامه ریزی شهری در سال های اخیر، توجه به مسئله ی ساختار فضایی و اجزای آن به ویژه جمعیت به عنوان یکی از اجزای کلیدی و عناصر بنیادی تعیین و تحلیل ساختار اجتماعی- فضایی می باشد، لذا لازم است برنامه ریزان و مدیران شهری جدایی گزینی های فضایی و پهنه های اجتماعی مختلف در سطح شهرها را شناسایی نموده و در راستای تصمیم گیری صحیح تر مورد تحلیل قرار دهند. شهر اصفهان نیز به عنوان یکی ازکلانشهرهای دارای شرایط نسبتا مساعد برای زندگی( اعم از موقعیت جغرافیایی، شرایط جوی و فرصت های شغلی)، با پدیده مهاجر پذیری و بدنبال آن حضور افراد با شرایط اجتماعی متنوع و تشکیل پهنه های اجتماعی مختلف مواجه می باشد. از این رو، هدف این پژوهش شناسایی و تحلیل نواحی اجتماعی منطقه ۵ شهر اصفهان می باشد. روش مورد استفاده برای گردآوری داده های مورد نیاز پژوهش از نوع مطالعات کتابخانه ای و براساس مطالعه آمارنامه ها و اسناد و روش پژوهش نیز از نوع توصیفی- تحلیلی میباشد. شاخصهای به کارگرفته شده نیز منطبق با معیارهای وضعیت اقتصادی-اجتماعی، وضعیت مسکن وخانوار (وضعیت خانوادگی) , وضعیت قومی می باشند. ابتدا نقشه های مربوط به هریک از شاخصها در نرم افزار GIS تولید و سپس با استفاده از روش نقشه های همپوش، روی هم قرارگرفته شد. در نهایت نیز، براساس برآیند نقشه های مذکور نقشه مربوط به نواحی اجتماعی منطقه ۴ شهر اصفهان حاصل گردید.

کلیدواژه ها

مناطق شهری، نواحی اجتماعی، تحلیل نواحی اجتماعی، روش نقشه های همپوش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.