نقد و بررسی اندیشه سکولاریسم

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس علمی رهیافت های نوین در علوم انسانی ایران
  • کد COI اختصاصی: ASOCONF06_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 788
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجواد حسن زاده

کارشناس ارشد روانشناسی ،کارشناس ارشد سنجش و اندازه گیری(روانسنجی)،مدرس دانشگاه پیام نور،شازند،ایران

چکیده

ظهور مدرنیته در غرب موجب پیدایش نگرشی متمایز از دیدگاه های رایج در ادوار گذشته گردید که مهم ترین ویژگی آن آموزه عرفی گرایی بود. در بسیاری از کشورها، با تغییر در ساحت بینش، به تدریج نظامات سیاسی و اجتماعی ویژه ای بر مبنای عرفی گرایی مهندسی شکل گرفت به گونه ای که با انقلاب فرانسه و استقلال امریکا قوانین اساسی با درون مایه عرفی گرایی که مولود مدرنیته بود عینیت یافت. استیلاجویی و سیطره نظامی غرب بر سایر جوامع، موجب شد هنجارهای غربی که سکولاریسم از مهمترین مولفه های آن به شمار می رفت بر دیگر کشورها نیز تحمیل شود. اما وقوع انقلاب اسلامی در ایران و شکل گیری نظام جمهوری اسلامی در ایران الگویی بر اساس ارزش های اسلامی و در چالش با مدرنیته و ارزش های بر آمده از آن را به دنبال داشت. اینک پس از گذشت بیش از سه دهه از انقلاب، زندگی مبتنی بر مبنای مرجعیت دینی و یا عرفی گرایانه دو نظام و الگوی فکری متفاوت اند و بررسی و تاثیر هریک از آن دو حاکی از دو نوع سیاست گذاری است، لذا شناخت آن ها در جهت پرهیز از آثار سوء رهیافت سکولاریستی و در مقابل تعمیق ارزش های متناسب با سیاست گذاری اسلامی امری ضروری است. با توجه به آن چه گفته شد، فهم عرفی شدن مستلزم روشنگری درباره معنا و مفهوم، تبیین مولفه ها و ابعاد آن است.

کلیدواژه ها

نقد، بررسی، اندیشه سکولاریسم، اندیشه، سکولاریسم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.