عوامل موثر بر مطابقه مفعولی در کردی ایلامی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوماهنامه جستارهای زبانی، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_LRR-11-4_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 325
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا شرفخانی

Ph.D Department of Linguistic, Ilam Branch, Islamic Azad University, Ilam, Iran

حبیب گوهری

PhD. department of Linguitics, Ilam branch, Islamic Azad University,Ilam,Iran

اکبر عزیزی فر

Ph.D Deparment of English Language, School of Medicine, Ilam University of Medical Sciences, Ilam, Iran

چکیده

زبان­ها از ابزارهای متنوعی بهره می­گیرند تا نقش­های دستوری را بازنمایی کنند. یکی از این ابزارها (سازوکار) مطابقه است که در زبان­های مختلف ممکن است کم­و­بیش از آن استفاده شود. از طرف دیگر، عوامل متنوعی ممکن است در زبان­های مختلف بر روی قسمت­های مختلف دستور زبان و ازجمله نظام مطابقه اثرگذار باشند. بر این اساس، در پژوهش حاضر با استناد به داده­هایی از کردی ایلامی، هم به­دنبال بررسی میزان استفاده از مطابقه مفعولی هستیم و هم درپی یافتن تاثیر احتمالی عوامل مختلف بر روی مطابقه پی­بست­های مفعولی با مفعول. برای تحقق این اهداف، از روش توصیفی، کتابخانه­ای، مصاحبه و ضبط صدای گویش­وران بومی جهت استخراج داده­ها استفاده شده است. تعداد ۱۰ نفر گویشور بومی با محدوده سنی ۴۰ تا۶۰ سال در استخراج داده­ها کمک کردند. عوامل موثر بر مطابقه که در اینجا مورد بررسی قرار گرفته­اند، برگرفته از گیون (۲۰۰۴) هستند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که در کردی ایلامی از پی­بست­های مطابقه مفعولی جهت ارجاع به مفعول استفاده می­شود. همچنین نتایج نشان داد که در کردی ایلامی مطابقه مفعولی متاثر از برخی محدودیت­هاست. مشخصا، عوامل معرفگی/ نکرگی، ارجاعی/ غیرارجاعی، مبتدایی/ غیرمبتدایی و انضمام مفعول به بروز برخی محدویت­ها در مطابقه پی­بست­های مفعولی با مفعول منجر می­شوند. بررسی تاثیر این عوامل بر نظام مطابقه به­خصوص در زبان­های دارای نظام مطابقه دوگانه به­منزله موضوع پژوهش­های آتی توصیه می­شود.       

کلیدواژه ها

Keywords: Object enclitic, Object agreement, Ilami Kurdish, Grammatical roles, واژه­های کلیدی: پی­بست مفعولی, مطابقه مفعولی, کردی ایلامی, نقش­های دستوری.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.