گورانی، هورامی و کردی: یک بررسی زبان شناختی در پاسخ به چمن آرا (۱۳۹۰) و بامشادی و همکاران (۱۳۹۳، ۱۳۹۴، ۱۳۹۵، ۱۳۹۶)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوماهنامه جستارهای زبانی، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_LRR-11-4_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 913
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مهدی سجادی

Ph.D in Linguistics, University of Tehran, Tehran, Iran.

چکیده

هدف پژوهش حاضر، بررسی ارتباط زبان شناختی میان گورانی، هورامی و کردی در پاسخ به چمن آرا (۱۳۹۰) و بامشادی و همکاران (۱۳۹۳، ۱۳۹۴، ۱۳۹۵، ۱۳۹۶) است. برای این منظور، از دیدگاه صاحب نظران در این زمینه، شواهد زبان شناختی، ادبی و مشاهدات و شم زبانی نگارنده بهره برده شده است. بررسی همه این موارد نشان می دهد که گورانی و هورامی دو دال دارای یک مدلول زبان شناختی واحد، مستقل و متمایز از کردی اند: خلاف تصور عامه، گورانی یا هورامی گونه ای کردی نیست، بلکه زبانی مستقل و مجزا متعلق به شاخه غربی شمالی زبان های ایرانی است که خود دارای گویش هایی است. آنچه سبب شده است گورانی/ هورامی گونه ای کردی تلقی شود، صرفا سکونت زبان­وران این دو گونه در منطقه جغرافیایی خاصی، اختلاط آن­ها و تشابهات زبانی بین آن­ها، به ویژه واژگانی و ساخت­واژی، ناشی از تاثیر گورانی/ هورامی بر کردی است که تا نیمه دوم قرن نوزدهم زبان رسمی، ادبی و درباری به­اصطلاح کردستان بوده است. شکل گیری جنبش های ملی گرای کردی در دهه های اخیر مبتنی بر مفهوم «دولت ملت» و به­تبع آن «یک ملت یک زبان» نیز مزید بر علت بوده است که به همگونی زبانی بیشتر گوران ها/ هورام ها منجر و مانع خودآگاهی زبانی آن­ها شده است.    

کلیدواژه ها

Some words related to very common and general elements in Gorani (Hawrami), Assimilated Gorani/ Hawrami (Kalhori), Kalhori, Fayli, Laki, Lori, and Sorani Kurdish:, واژه های کلیدی: زبان شناسی ایرانی, گورانی, هورامی, کردی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.