مقایسه بازداری شناختی در دانش آموزان دو زبانه و یک زبانه

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوماهنامه جستارهای زبانی، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_LRR-11-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 334
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فائزه ادیب نیا

Ph.D. Candidate in Psychology, Department of Psychology, Isfahan University, Isfahan, Iran

صغری اکبری چرمهینی

Assistant Professor, Department of Psychology, Arak University, Arak, Iran

چکیده

در زبان­شناسی شناختی، زبان بخشی از توانمندی­های شناختی انسان تلقی می­شود و هرگونه تحلیل زبانی با تحلیلی از توانایی­های شناختی انسان همراه است. یکی از توانایی­های شناختی انسان بازداری شناختی است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه بازداری شناختی در دانش­آموزان دو­زبانه و دانش­آموزان یک­زبانه انجام شد. روش این پژوهش علی مقایسه­ای بود. جامعه مورد مطالعه، دانش­آموزان دوره دوم متوسطه شهر قزوین بودند که تعداد ۸۲ دانش­آموز (۴۳ دانش­آموز دو­زبانه و ۳۹ دانش­آموز یک­زبانه) با روش نمونه­گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار­های پژوهش پرسش­نامه دموگرافیک و آزمون رایانه ای استروپ عددی بود. دانش­آموزان پس از پر کردن پرسش­نامه دموگرافیک، به آزمون استروپ عددی پاسخ دادند. داده­های حاصل از پژوهش با استفاده از روش تحلیل واریانس چند­متغیره (مانوا) تجزیه و تحلیل شد. یافته­های آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد که بین عملکرد دانش­آموزان دو­زبانه و یک­زبانه در آزمون استروپ عددی تفاوت معناداری وجود دارد. بدین صورت که اثر استروپ عددی و اثر استروپ فیزیکی در دانش­آموزان یک­زبانه بیشتر از دانش­آموزان دو­زبانه است. با توجه به یافته­های پژوهش می­توان چنین نتیجه گرفت که دانش­آموزان دو­زبانه نسبت به دانش­آموزان یک­زبانه، عملکرد بهتری در بازداری شناختی دارند که سبب می­شود در برخورد با مسائل شناختی، خطای کم­تری داشته باشند و سریع­تر پاسخ دهند.   واژه­های کلیدی: آزمون استروپ، بازداری شناختی، دانش­آموزان، دو­زبانه، یک­زبانه.

کلیدواژه ها

Keywords: Stroop test, Cognitive inhibition, Students, Bilingual, Monolingual., واژگان کلیدی: بازداری شناختی, دانش آموزان, دو زبانه, یک زبانه, آزمون استروپ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.