CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

اثر عصاره اتانولی آویشن شیرازی (Zataria multiflora) روی مرحله تومونت و ترونت ایکتیوفتیریوس مولتی فیلیس در ماهی زبرا (Danio rerio)

عنوان مقاله: اثر عصاره اتانولی آویشن شیرازی (Zataria multiflora) روی مرحله تومونت و ترونت ایکتیوفتیریوس مولتی فیلیس در ماهی زبرا (Danio rerio)
شناسه ملی مقاله: JR_JVR-76-2_007
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

هومن رحمتی هولاسو - گروه بهداشت و بیماری های آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
مهساسادات جوادی موسوی - دانش آموخته دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
حسینعلی ابراهیم زاده موسوی - گروه بهداشت و بیماری های آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
سید سعید میرزرگر - گروه بهداشت و بیماری های آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
علی طاهری میرقائد - گروه بهداشت و بیماری های آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

خلاصه مقاله:
زمینه مطالعه: گیاهان دارویی پیشینه طولانی در درمان بیماری ها دارند و معمولا عاری از عوارض جانبی هستند. حذف و از بین بردن سریع ترونت ها و تومونت ها می تواند مانع از بیماریزایی انگل ایکتیوفتیریوس مولتی فیلیس در ماهیان گردد.هدف: هدف از این مطالعه بررسی اثر کشندگی و مهارکنندگی عصاره اتانولی آویشن شیرازی روی هر دو مرحله زندگی آزاد و انگلی ایک بود.روش‎کار: سه شکل محلول از عصاره آویشن شیرازی (۸۰ میلی لیتر در لیتر) آماده شد که شامل محلول تازه تهیه شده، محلول نگهداری شده در دمای اتاق به مدت یک ماه و محلول نگهداری شده در یخچال به مدت یک ماه بودند. سپس برای هریک از اشکال محلول ها، رقت های مختلف تهیه گردید و تومونت ها و ترونت ها در معرض رقت های مختلف عصاره قرار گرفتند.نتایج: غلظت ۲۰ میلی لیتر عصاره آویشن شیرازی بر لیتر در بازه ی زمانی ۰۴/۶ تا ۳۷/۶ دقیقه و غلظت ۱۰ میلی لیتر عصاره بر لیتر در مدت زمان ۲/۳۱ تا ۴/۳۲ دقیقه می تواند تمامی ترونت های ایک را نابود کند اما با همین غلظت تنها ۱۱/۶-۴۶/۳ درصد تومونت ها پس از ۴ ساعت در معرض گذاری از بین رفتند.نتیجه­گیری نهایی: تومونت ها نسبت به ترونت ها مقاومت بیشتری در برابر ویژگی انگل کشی عصاره آویشن شیرازی داشتند. استفاده از این عصاره به طور معنی داری سبب کاهش تولید و تکثیر تومونت ها و کاهش شدت و شیوع عفونت زایی ایک شد. عصاره آویشن شیرازی قادر بود مانع از هجوم انگل ایک به ماهیان سالم شده و به طور موثری موجب درمان ماهیان مبتلا گردد.

کلمات کلیدی:
آویشن شیرازی, بیماری, عفونت زایی, کشندگی, مهارکنندگی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1287798/