توهین در فضای مجازی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: همایش منطقه‌ای چالش های جرایم رایانه ای در عصر امروز
  • کد COI اختصاصی: CYBERCRIME01_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 5864
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا دیباجی

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق جزا و جرم شناسی۹۰ - دانشگاه تبریز

چکیده

قدمت جرم به قدمت خود انسان و قدمت جرم رایانه ای به قدمت رایانه باز می گردد . بزهکاری رایانه ای یا بزهکاری مدرن (به عنوان یکی از انواع جدید بزهکاری در حقوق ایران و بین الملل) راشاید بتوان به اعتبار نیاز به یک هوش خلاق وپویا در ردیف جرائم فسفری که توسط افراد هوشمند رخ می دهد ، دانست . تما میت جسمانی ومعنوی اشخاص همیشه قابل احترام بوده است ویکی از جرائم علیه شخصیت افراد جرم توهین می باشد که به تازگی نیز از طریق رایانه در سطح گسترده ای ارتکاب می یابد . موردی که در قانون جرایم رایانه ای التفاتی به آن نشده است . از این رو در برسی توهین رایانه ای نا گریز از رجوع به فصل پنجم قانون جرایم رایانه ای (مصوب 1388) تحت عنوان هتک حیثیت و نشر اکاذیب خواهیم بود . به نظر می رسد مقصود قانون گذاراز آوردن حرف ((و)) بین دو عنوان هتک حیثیت و نشر اکاذیب جدا کردن این دو جرم بوده است نه هتک حیثیت از طریق نشر اکاذیب ، چرا که هتک حیثیت مصادیق دیگری نیز دارد از قبیل توهین ، قذف وافترا . لذا قانون گذار در استفاده عمدی از این عنوان در ابتدای فصل پنجم قا نون جرایم رایانه ای در صدد تحت پوشش قرار دادن کلیه مصادیق هتک حرمت بوده است . بنا بر این نیازی به نام بردن از مصادیق بی شمار هتک حرمت که یکی از آنها نیز توهین می باشد احساس نشده است . از آنجا که پدیده جرائم رایانه ای مرز نمی شناسد (جی آیکاو، 1383:ص 15) ، هم چنین به دلیل ویژگی های خاص جرایم رایانه ای (گستردگی، فراوانی ، وقوع آسان ، تنوع و ...)اهمیت توهین در فضای مجازی به عنوان جرمی مطلق که در تحقق آن باید اظهار اهانت آمیز از طریق رایانه صورت گیرد و مخاطب توهین فردی حقیقی ، زنده ومعین باشد ، نمایان می شود. که می توان طبق ماده ((16)) قانون جرایم رایانه این عمل را جرم دانسته و مرتکب را در محل وقوع نتیجه محاکمه و مجازات نمود.

کلیدواژه ها

هتک حیثیت - توهین رایانه ای -ماده ((16)) قانون جرایم رایانه ای -اینترنت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.