اثر ژنAtEXPB۲ بر روی برخی از صفات زایشی و رویشی گیاه تراریخت توتون تحت شرایط نرمال

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 52، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-52-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 238
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم چاله کائی

دانشجوی گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

علیرضا عباسی

دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

صدیقه یوسفی

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

داوود داداشی

دانشجوی سابق گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

چکیده

اسیدی شدن دیواره سلولی معتبرترین علت توسعه پذیری سریع سلول ها است. اکسپنسین ها نوعی پروتئین سست کننده دیواره سلولی هستند که به واسطه تغییرات pH، قادربه انبساط دیواره سلولی می باشند. در این تحقیق ژن AtEXPB۲ با استفاده از روش تراریختی برگی توتون، به این گیاه منتقل شد. گیاهان حاصل از باززایی روی محیط انتخابی (دارای کانامایسین) گزینش و به گلخانه منتقل شدند. برای اثبات تراریختی گیاهان، استخراج DNA انجام و با استفاده از آغازگرهای اختصاصی طراحی شده ژن AtEXPB۲ آزمایش PCR انجام شد. سپس از گیاهان کشت شده در گلخانه بذرگیری شد و از سه لاین تراریخت در ادامه کار استفاده شد. این بذور در روی محیط کشت انتخابی حاوی کانامایسین کشت شدند و تنها گیاهچه های تراریخت قادر به ادامه رشد در این محیط بودند. سپس گروهی از این گیاهان تراریخت به گلخانه و گروهی به منظور بررسی صفات مورفولوژیکی ریشه به گلدان های حاوی محلول غذایی هوگلند منقل شدند. بررسی ها نشان داد که در اکثر صفات موردمطالعه، گیاهان تراریخت دارای اندام های بزرگ تری هستند. برای نمونه افزایش تعداد کپسول، وزن کل بذرها، وزن تر ریشه و غیره مشاهده شد که نقش این ژن را به عنوان تنظیم کننده رشد عمومی برای حصول گیاهان تراریخت با اندام بزرگ تر و همچنین متحمل به تنش هایی از قبیل شوری و خشکی پیشنهاد می کند

کلیدواژه ها

اکسپنسین, بسط دیواره سلولی, توتون, گیاهان تراریخت, AtEXPB۲

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.