بررسی آلودگی به تک یاخته کریپتوسپوریدیوم در گاوداری های صنعتی استان خراسان شمالی
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک، دوره: 34، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_VTJ-34-3_008
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 533
نویسندگان
موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات)، مشهد،ایران
دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل
دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل
موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده
کریپتوسپوریدیوم از مهم ترین عوامل بیماری زای تک یاخته ای روده ای در پستانداران به ویژه حیوانات اهلی و انسان است. این انگل یکی از عوامل اصلی بیماری و مرگ و میر در دام ها به ویژه دام های جوان می باشد. به منظورتعیین میزان شیوع انگل کوکسیدیائی کریپتوسپوریدیوم در گوساله های زیر ۶ ماه و بالای ۶ ماه استان خراسان شمالی در سال ۹۷-۱۳۹۶، در یک مطالعه Cross sectional تعداد ۱۶۰ نمونه مدفوع بصورت تصادفی از سه گاوداری تهیه گردید. نمونه های مدفوع مستقیما از رکتوم گوساله ها اخذ و بعد از تهیه گسترش به روش ذیل نیلسون اصلاح یافته رنگ آمیزی شده و مورد بررسی میکروسکوپی قرار گرفتند. تعداد ۹ نمونه ( ۵.۶ درصد) از ۱۶۰ نمونه تهیه شده واجد اووسیست کریپتوسپوریدیوم بودند.پس از استخراج DNA از نمونه های مثبت مشاهده شده، آزمایش Nested PCR بر اساس تکثیر قطعه ژن SrRNA ۱۸ انجام گردید که از نظر مولکولی مورد تایید قرار گرفتند. ارتباط بین میزان آلودگی و سن از لحاظ آماری معنی دار نبود (۰.۱۶=p-value)، اگرچه بیشترین میزان شیوع در گوساله های بالای ۶ ماه مشاهده گردید. بین آلودگی و جنس ارتباط معنی دار وجود نداشت (۰.۸۵=p-value). ضمنا میزان آلودگی در گاو های اسهالی و غیر اسهالی از نظر آماری معنی دار نبود. کریپتوسپوریدیوم به عنوان یکی از عوامل عفونت های روده ای در گاوهای استان خراسان شمالی تعیین گردید.کلیدواژه ها
کریپتوسپوریدیوم , گاو, اسهال, Nested PCR , استان خراسان شمالیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.