بررسی ترسیب کربن پوشش درختی و خاک در دو پارک شهری کوهدشت

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 22، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-22-1_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 354
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شریفه حیدریان

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگل داری دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه ملایر

فرهاد قاسمی آقباش

استادیار دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه ملایر (مسوول مکاتبات)

چکیده

زمینه و هدف: افزایش دی­اکسیدکربن اتمسفری در سال­های اخیر منجر به افزایش گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی شده است. ترسیب کربن در پوشش درختی، گیاهی و خاک­های تحت آن ساده­ترین و از لحاظ اقتصادی عملی­ترین راه­کار ممکن جهت کاهش کربن اتمسفری محسوب می­شود. لذا این پژوهش به منظور ارزیابی میزان ترسیب کربن پوشش درختی و خاک در دو پارک شهری کوهدشت (پارک شقایق و شهید بهشتی) انجام شد. روش بررسی: جهت دست­یابی به هدف مورد نظر، درختان هر دو پارک مورد آماربرداری قرار گرفتند. هم­چنین نمونه­های خاکی در دو عمق ۰ تا ۱۵ و ۱۵ تا ۳۰ سانتی­متری از داخل پارک و زمین عاری از پوشش گیاهی مجاور پارک (به عنوان شاهد) جمع­آوری و برای انجام آنالیزهای مربوطه آماده شدند. بحث و نتیجه­گیری: نتایج نشان داد مقدار ترسیب کربن خاک در اعماق ۰ تا ۱۵ و ۱۵ تا ۳۰ سانتی­متری در پارک شقایق و منطقه شاهد آن به ترتیب ۷/۱۰۶، ۶۵/۲۵۱، ۵۲/۲۳ و ۴۸/۴۵ تن در هکتار از پارک شهید بهشتی و منطقه شاهد آن به ترتیب ۹۳/۱۱، ۸۳/۲۰، ۰۵/۳۲ و ۱۳/۵۳ تن در هکتار به طور معنی­داری (P< ۰.۰۱) بیش­تر بود. تراکم و تنوع در آمیختگی پوشش درختی نیز تاثیر چشم­گیری در مقدار کربن ترسیب داشته است (چنار۱۳/۵۳، کاج مشهد ۳۲/۳۱، کاج تهران ۰۵/۳۲ و اقاقیای توپی ۸۱/۱۲ تن در هکتار). به طورکلی، ترسیب کربن پارک شقایق از پارک شهید بهشتی بیش­تر بوده و از جمله دلایل اصلی آن می­توان به بافت خاک (رسی)، تراکم و تنوع بالای پوشش درختی و هم­چنین نزدیکی به جاده دسترسی آسفالته اشاره کرد.

کلیدواژه ها

ترسیب کربن, پهن برگ, عمق خاک, فضاهای سبز شهری, کوهدشت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.