قابلیت جذب فلزات سنگین توسط برخی گونه های درختی و درختچه ای مورد استفاده در فضای سبز شهرکرد
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 22، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-22-4_011
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 392
نویسندگان
کارشناسی ارشد جنگل داری، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد
استادیار گروه علوم جنگل، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد
دانشیار گروه شیلات و محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد
دانشیار گروه شیلات و محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد
چکیده
زمینه و هدف: پایش زیستی یکی از روشهای ارزان و ساده برای بررسی کیفیت محیطزیست است. فعالیتهای ناشی از ترافیک وسایل نقلیه باعث ورود مقادیر فراوانی از فلزات سنگین به اتمسفر میشود. استفاده از گونههای گیاهی به عنوان شاخص پایش زیستی میتواند در ارزیابی و کاهش آلودگی هوا و فلزات سنگین موثر باشد. هدف از این مطالعه بررسی انتخاب بهترین گونههای چوبی جاذب فلزات سنگین سرب، روی و کادمیوم در برگ گونههای درختی و درختچه ای سرو خمرهای، نارون، زبانگنجشک و برگ نو در چهار منطقه با سطوح ترافیکی مختلف در سطح شهرستان شهرکرد است. ب-روش بررسی: برای این منظور از درختان واقع در خیابانهای با ترافیک بالا (خیابان کاشانی، خیابان سعدی، ترمینال مسافربری) به عنوان مناطق آلوده و دانشگاه شهرکرد به عنوان منطقه شاهد در دو مقطع زمانی متفاوت (اواخر بهار و اواخر تابستان) اقدام به نمونهبرداری از برگهای درختان مذکور شد. یافته ها: نتایج نشان داد که مقدار تجمع فلزات سنگین در منطقه آلوده (خیابان کاشانی) با اختلاف معنیداری در سطح ۹۹ درصد بیش تر از مناطق دیگر میباشد. همچنین بیش ترین مقدار انباشت فلز سرب و روی در برگ گونهی برگ نو با مقادیر ۴۷/ ۵ و ۶۸/۳۲ میلیگرم بر کیلوگرم و کادمیوم با مقدار ۸۴/۱ میلیگرم بر کیلوگرم در برگ گونهی سرو خمره ای مشاهده گردید. بحث و نتیجه گیری: بر اساس نتایج به دست آمده، گونههای برگ نو، سروخمرهای، نارون و زبان گنجشک به عنوان بهترین گونههای چوبی جاذب فلزات سنگین، در فضای سبز شهرکرد معرفی میشوند.کلیدواژه ها
گونه های درختی, پایش زیستی, فلزات سنگین, ترافیک شهری, شهر شهرکرداطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.