پهنه بندی اقلیمی چغندرقند بر اساس خصوصیات خاک و عوامل اقلیمی (مطالعه موردی: استان آذربایجان شرقی)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 22، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-22-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 263
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهروز سبحانی

استاد گروه جغرافیای طبیعی، اقلیم شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران (مسوول مکاتبات)

وحید صفریان زنگیر

دانشجوی دکتری گروه جغرافیایی طبیعی، اقلیم شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

بتول طباطبائی

دانش آموخته، کارشناسی ارشد، گروه جغرافیایی طبیعی، اقلیم شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

زمینه و هدف: در حال حاضر، کشاورزی یکی از مهم­ترین بخش­های اقتصادی کشور به شمار می­آید تا جایی که می­توان گفت رشد اقتصادی کشور بدون رشد کشاورزی امکان­پذیر نیست. هر محصول کشاورزی شرایط اقلیمی و محیطی خاصی را می­طلبد، این تحقیق به منظور ارزیابی قابلیت­های محیطی استان آذربایجان شرقی برای کاشت چغندرقند با استفاده از(ArcGis) انجام شد. روش بررسی: داده­های مورد مطالعه در این تحقیق عبارتند از: بارندگی سالانه، بارندگی طول دوره رشد(مه تا اکتبر)، دمای سالانه، دمای  طول دوره رشد، تبخیر، رطوبت نسبی، طول روز، روز بدون یخ­بندان، ارتفاع، شیب، جهت و عمق خاک، با بهره­گیری از نیاز رویشی(شرایط اقلیمی مطلوب) چغندرقند، لایه­های اطلاعاتی تولید و هر سری از داده ها ارزش­گذاری و طبقه بندی و  با روش هم پوشانی در محیط GIS با هم ترکیب شدند. یافته ها:نتایج نشان داد که ارزیابی قابلیت  محیطی کاشت چغندر قند در استان آذربایجان شرقی نقش داشته و از بین عوامل و عناصر اقلیمی نامبرده عامل بارش نقش مهمی ایفا می­کند. لازم به ذکر است که در روش هم­پوشانی عامل دما و بارش بیش­ترین نقش را  ایفا می­کنند البته تاثیر بارش به مراتب بالاتر است. بحث و نتیجه گیری: نتایج نهایی نشان­دهنده این واقعیت هستند که عناصر و عوامل اقلیمی به­صورت توام در فرآیند ارزیابی               قابلیت­های محیطی کاشت چغندرقند نقش موثری ایفا می­نمایند. سهم هر کدام از عناصر و عوامل اقلیمی در طول دوره رشد گیاه زراعی مورد مطالعه یکسان نمی­باشد. از طریق انطباق لایه­های موثر در فرایند کاشت چغندرقند در محیط GIS، امکان شناسایی مناطق مناسب برای کاشت این گیاه زراعی وجود دارد.

کلیدواژه ها

چغندر قند, آب و هوا, ارزیابی چند معیاره, استان آذربایجان شرقی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.