CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی اصول طراحی ساختمان های مسکونی در اقلیم معتدل و مرطوب با رویکرد تهویه طبیعی (نمونه موردی: تحلیل بازشو شبیه سازی شده در بنای مسکونی در شهر آمل)

عنوان مقاله: بررسی اصول طراحی ساختمان های مسکونی در اقلیم معتدل و مرطوب با رویکرد تهویه طبیعی (نمونه موردی: تحلیل بازشو شبیه سازی شده در بنای مسکونی در شهر آمل)
شناسه ملی مقاله: JR_ESTJ-22-12_013
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

رضا رهسپار منفرد - کارشناسی ارشد مهندسی معماری، گروه معماری، دانشکده ابن سینا، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
سعید کاردار - استادیار، گروه معماری، دانشکده ابن سینا، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. (مسوول مکاتبات)
ایرج شهروز تهرانی - استادیار، گروه معماری، دانشکده ابن سینا، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

خلاصه مقاله:
زمینه و هدف: عدم توجه به ویژگی های اقلیمی مناطق مختلف و نبود شناخت کافی از اصول طراحی مناسب جهت استفاده بهینه از پتانسیل محیط طبیعی، منجر به هدر رفت انرژی و ایجاد هزینه های بالا در زمینه های مختلف می شود. بر همین اساس به دلیل رطوبت زیاد در آمل و هزینه زیاد جهت تهویه و کاهش رطوبت در فصل تابستان ، هدف اصلی این پژوهش ، بررسی و تحلیل بازشوی شبیه سازی شده در بنای مسکونی با رویکرد بهره گیری از تهویه طبیعی می باشد. روش بررسی: درگام نخست با مرور متون موضوع به شناخت مفاهیم و اصول طراحی بنای مسکونی در حوزه انرژی پرداخته شد و سپس با تهیه فایل اطلاعات اقلیمی آمل از سایت سازمان هواشناسی برای نرم افزارClimate Consultant ، مولفه های طراحی ارائه گردید. در ادامه مولفه ها به وسیلهExpert choice  بر مبنای تکنیک AHP ­مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و با محاسبه وزن مولفه ها به تصمیم گیری نهایی در انتخاب مهم ترین مولفه منجر گردید. در نهایت با شبیه سازی ساختمان در نرم افزار Flow Design به بررسی تاثیر تهویه طبیعی در ساختمان های مسکونی با سقف شیبدار پرداخته شد. یافته ها: ۷ مولفه به عنوان اصول طراحی و جداول تفسیر اقلیم از نرم افزار Climate Consultant استخراج شد. با روش تحلیل سلسله مراتبی AHP مولفه تهویه طبیعی با وزن ۳۹۹/۰ به عنوان اصلی ترین مولفه سامانه خورشیدی ایستا در این پژوهش به دست آمد. بحث و نتیجه گیری: یک الگوی ایجاد تهویه طبیعی در ساختمانی با ابعاد مشخص و دارای سقف شیبدار در اقلیم آمل طراحی شد. با تغییر جانمایی دو بازشویی به ابعاد ۱ متر مربع بر روی دو دیواری با ارتفاع ۷/۲ متری روبروی هم در دو ارتفاع ۱ و ۷/۱ متری از کف ساختمان ۴ حالت گردش هوا با در نظر گرفتن سرعت باد منطقه در نرم افزارFlow Design  شبیه سازی شد . در این شبیه سازی با قرار گیری در تونل باد عمود به دو دیوار ، می توان بیان کرد که بهترین راندمان تهویه طبیعی از بین ۴ حالت ارائه شده، دو بازشوی زیر سقف سازه ای در ارتفاع ۷/۱ متری با بیشترین ضریب مکش باد به میزان ۱۹/۱ می باشد که باعث گردش طبیعی  هوا به صورت معقول در بنای مسکونی شبیه سازی شده می گردد.

کلمات کلیدی:
توسعه پایدار, اصول معماری پایدار, سامانه خورشیدی, تهویه طبیعی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1287218/