الگوی توزیع مکانی کیفیت آب رودخانه پیر غار با استفاده از شاخص کیفیت آب -(NSFWQI) و سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 23، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-23-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 263
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رسول زمانی احمدمحمودی

دانشیار گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران. (مسول مکاتبات)

فاطمه قائدامینی

کارشناسی ارشد بوم شناسی آبزیان، گروه شیلات و محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

مریم نجفی

کارشناسی مهندسی بهداشت محیط، شرکت آب و فاضلاب استان چهارمحال و بختیاری، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: با توجه به اهمیت رودخانه پیرغار و همچنین تخلیه آلاینده­های مختلف به آن، بررسی کیفی آب رودخانه پیرغار لازم و ضروری به­نظر می­رسد. از طرفی پهنه­بندی آلودگی و ارایه تصویر صحیح از وضعیت کیفی آب های سطحی توسط سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) باعث می­گردد تا هر گونه تصمیم­گیری مدیریتی که اثرات محیط­ زیستی آن به صورت مستقیم یا غیرمستقیم متوجه آب­های سطحی کشور باشد، با آگاهی بیش­تری اتخاذ گردد. روش بررسی: به همین منظور نمونه­های آب از ۵ ایستگاه در طول مسیر رودخانه در­ بهمن ماه ۹۴ برداشت شد­ و پارامترهای کیفی آب شامل:­pH،­ کدورت، دما، DO، BOD، TS، نیترات، فسفات و کلی­فرم مدفوعی مورد آزمایش قرار گرفت. نمونه­برداری، آماده­سازی و آنالیز نمونه­ها، طبق روش استاندارد متد انجام پذیرفت. داده­های حاصل با استانداردهای جهانی مقایسه شد و بر اساس شاخص  NSFWQI مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و سپس مسیر رودخانه با استفاده از نرم­افزار GIS پهنه­بندی گردید.  یافته­ها: براساس نتایج شاخص  NSFWQIکیفیت آب رودخانه پیرغار در همه ایستگاه­ها در وضعیت­های متوسط تا خوب قرار دارد. در بهترین وضعیت، شاخص کیفی NSFWQI مربوط به ایستگاه اول با عدد ۷۸ بوده و پایین­ترین مقدار مربوط به ایستگاه پنجم با شاخص­کیفی ۶۶ می­باشد. درنتیجه، آلودگی از ایستگاه ۱ به سمت ایستگاه­های بعدی بیش­تر شده و کیفیت آب کاسته شده است. بحث و نتیجه­گیری: در نتیجه جهت مدیریت اصولی آب این رودخانه باید تمهیداتی اندیشیده شود و برنامه پایش کیفی آب در آن استمرار یابد.

کلیدواژه ها

استان چهارمحال وبختیاری, رودخانه پیرغار, GIS, NSFWQI

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.