تعیین و تحلیل کمی توده‎های‎ جنگلی بلوط در رابطه با فیزیوگرافی در منطقه ایل‎گوران کرمانشاه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 23، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-23-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 281
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ضیاالدین باده یان

استادیار گروه جنگل‎داری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرمآباد، ایران. (مسوول مکاتبات)

معصومه منصوری

دانشجوی دکتری جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرمآباد، ایران.

نیکنام سلیمانی

دانشجوی دکتری جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرمآباد، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: این تحقیق به منظور شناسایی توده های جنگلی در بخشی از منطقه ایل گوران به مساحت ۴۳۰ هکتار واقع در استان‎کرمانشاه صورت پذیرفت. روش بررسی: تعداد ۸۴ قطعه نمونه ۱۶ آری با استفاده از شبکه آماربرداری تصادفی- سیستماتیک در منطقه پیاده گردید و در قطعات نمونه گونه های چوبی و فرم رویشی (دانه­زاد یا شاخه­زاد) آن‎ها ثبت شد. طبقه­بندی تیپ­های جنگلی براساس دو فاکتور ترکیب گونه­ای و مبدا رویشی انجام گرفت. ابتدا با استفاده از نرم­افزار ArcGIS نقشه واحدهای فیزیوگرافی (ارتفاع از سطح دریا، جهت و شیب) و سپس باتلفیق آن‎ها نقشه واحدهای زمین تهیه گردید. یافته‎ها: نتایج نشان داد تیپ­های دانه­زاد (شامل برودار دانه­زاد و برودار- بنه دانه­زاد) از نظر ارتفاع از سطح دریا دامنه گسترش محدودتری نسبت به سایر تیپ­ها دارند. همچنین گونه برودار به عنوان یک گونه شاخص در تمام ارتفاعات حضور دارد. از نظر شیب زمین تیپ برودار- بنه شاخه و دانه­زاد دارای دامنه انتشار وسیع تری نسبت به سایر تیپ ها بوده و در شیب­های ملایم تا شیب ۵۰ درصد مشاهده می­شود. بحث و نتیجهگیری:  نتایج این تحقیق می تواند مورد استفاده صاحب­نظران و برنامه‎ریزان قرارگرفته و به بهبود وضعیت مدیریتی جنگل های زاگرس کمک نماید.  

کلیدواژه ها

ایل‎گوران, ترکیبگونه ای, جنگل های زاگرس, ویژگی های فیزیوگرافی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.