واکاوی موانع و مشکلات تولید محصولات گلخانه ای در جنوب استان کرمان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه علوم سبزی ها، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IUVS-3-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 132
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدیه ساعی

استادیار بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویج کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران

چکیده

در سال های اخیر، تولید محصولات گلخانه ای در ایران به دلیل محدودیت منابع آبی، رشد فزاینده ای داشته است. در بین استان های کشور، جنوب استان کرمان رتبه ی دوم سطح زیر کشت و تولید سبزی و صیفی گلخانه ای را به خود اختصاص داده است. با در نظر گرفتن این جایگاه، مطالعه ی حاضر سعی داشته وضعیت موجود تولید صیفی جات گلخانه ای (خیار و گوجه فرنگی) در این منطقه و مسائل و مشکلات بهره برداران را بررسی نماید. پژوهش، مبتنی بر روش توصیفی و از نوع پیمایشیبود. جامعه ی آماری تحقیق، ۱۶۲۹ نفر از تولیدکنندگان محصولات خیار و گوجه فرنگی گلخانه ای دارای پروانه ی تاسیس در سال زراعی ۹۶-۱۳۹۵ بود که از میان آن ها تعداد ۸۸ بهره بردار با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری خوشه ای طبقه بندی شده برگزیده شدند. ابزار سنجش، پرسشنامه ای بود که روایی آن توسط پنل متخصصان تایید شد و پایایی آن نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای قسمت های مختلف پرسشنامه بین ۶۳/۰ تا ۸۹/۰ به دست آمد. به منظور دست یابی به اهداف تحقیق، از تکنیک رتبه بندی گرت استفاده شد. نتایج توصیفی حاصل از مطالعه نشان داد نوسانات قیمت، عدم وجود بازار فروش مناسب و وجود واسطه گری و دلالی به ترتیب رتبه های اول تا سوم مشکلات تولیدکنندگان این محصولات در جنوب استان کرمان را به خود اختصاص داده اند. لذا، پیشنهاد می شود به منظور ارتقای تولید این محصولات ، به جای تاکید بر جنبه های فنی تولید، به رفع مشکلات بازاریابی و کمبود منابع مالی بهره برداران پرداخته شود.

کلیدواژه ها

تولیدکنندگان, رتبه بندی گرت, سبزیجات گلخانه ای, موانع و مشکلات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.