تاثیر pH، ملاس چغندر قند، ویتامین های گروه B و مواد تنظیم کننده رشد بر رشد رویشی میسلیوم قارچ شیتاکه ( edodes (Lentinula روی عصاره غلات

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دوفصلنامه علوم سبزی ها، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IUVS-1-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 283
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رقیه کریمی راد

دانشجوی کارشناسی ارشد باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

مهدی بهنامیان

استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

سارا دژستان

۵ استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

اولین گام در صنعت پرورش قارچ، تولید میسلیوم است. با توجه به اثر نوع محیط کشت بر رشد میسلیومی، اهمیت انتخاب محیط کشت مناسب برای تکثیر کشت های خالص جهت تولید اسپان، کمتر از انتخاب سویه برای تولید محصول نیست. بنابراین در این تحقیق چهار آزمایش مختلف جهت ارزیابی اثر pH، ملاس چغندر قند، ویتامین های گروهB  و تنظیم کننده های رشد به منظور القای حداکثر رشد میسلیوم قارچ شیتاکه (Lentinula edodes) روی عصاره های غلات طراحی شد. نتایج اختلاف معنا داری را بین تیمارها و اثرات متقابل آن‎ها نشان داد. در مجموع، قارچ مورد مطالعه بالاترین سرعت رشد میسلیومی (۴/۱۰ میلیمتر در روز) را در عصاره سورگوم با ۵/۴pH= به دست آورد. با وجود این، محیط کشت مالت اکسترکت آگار با  ۶ pH= کمترین میزان رشد (۶/۷ میلی متر در روز) را القا کرد. علاوه بر این، غنی سازی محیط کشت با ملاس باعث کاهش میزان رشد رویشی شد. در این تحقیق، کمترین میزان رشد در عصاره ذرت غنی شده با ۳ گرم در لیتر ملاس (۸/۵ میلی متر در روز) اتفاق افتاد. از سوی دیگر، عصاره سورگوم غنی شده با ۲۵/۰ میلی گرم در لیتر تیامین ((B۱ (۹/۱۲ میلی متر در روز) و عصاره گندم غنی شده با ۱ میلی گرم در لیتر نیکوتینیک اسید ((B۳ (۳/۸ میلی متر در روز) به ترتیب بیشترین و کمترین میزان رشد را القا کردند. به علاوه، عصاره سورگوم غنی شده با ۱ میلی گرم در لیتر ۲,۴-D (۱/۱۵ میلی متر در روز) بیشترین رشد میسلیومی و عصاره گندم غنی شده با ۱۰ میلی گرم در لیتر IAA (۱۵/۹ میلی متر در روز)کمترین میزان رشد گشت.  

کلیدواژه ها

تنظیم­ کننده رشد, عصاره غلات, قارچ شیتاکه, ملاس, ویتامین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.