بررسی تاثیر صعود موئینگی در آبیاری قطره ای نواری زیرسطحی بر عمق کاشت

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله مدیریت آب در کشاورزی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WMAJ-2-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 172
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن قره شیخ بیات

دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی دانشگاه گیلان

محمدرضا خالدیان

استادیار گروه مهندسی آب، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت و گروه مهندسی آب و محیط زیست پژوهشکده حوضه آبی دریای خزر

محمدحسن بیگلویی

استادیار گروه مهندسی آب، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت

پریسا شاهین رخسار

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان

چکیده

آبیاری قطره ای نواری زیرسطحی با بازدهی بیش از ۹۰ درصد یکی از روش های آبیاری گیاهان ردیفی زراعی و باغی است. در همین راستا پژوهش حاضر به منظور بررسی نحوه توزیع رطوبت و صعود موئینگی آب در خاک رس سیلتی با آبیاری قطره ای نواری زیرسطحی در تابستان سال ۱۳۹۱ انجام شد. آبیاری در سه سطح آبیاری ۱۰، ۱۵ و ۲۰ لیتر و عمق نصب نوار ۱۰، ۲۰ و ۳۰ سانتی متر با سه تکرار در مزرعه پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان واقع در شهرستان رشت انجام شد. صعود موئینگی جبهه رطوبتی برای اعماق نصب نوار ۱۰ و ۲۰ سانتی متر برای تمامی احجام آبیاری، رطوبت لایه صفر تا ۱۰ سانتی متری خاک را به حد رطوبت ظرفیت زراعی رساند و تمامی اعماق کشت بهینه بذور مختلف را پوشش داد. در عمق نصب نوار ۳۰ سانتی متر و حجم آبیاری ۱۰ لیتر، صعود موئینگی جبهه رطوبتی به لایه صفر تا ۱۰ سانتی متر خاک نرسید و در احجام آبیاری ۱۵ و ۲۰ لیتر صعود موئینگی حاصل از جبهه رطوبتی به شش تا هفت سانتی متری سطح خاک رسید. بهترین عمق نصب نوار، اعماق ۱۰ و ۲۰ سانتی متر بود اما به علت مزاحمت برای عملیات خاک ورزی، عمق نصب نوار ۳۰ سانتی متر با حجم مناسب آبیاری و یا اختصاص آبیاری سبک برای جوانه زنی بذر در سال های با بهار خشک توصیه می گردد.

کلیدواژه ها

آبیاری تحت فشار, توزیع رطوبت, جوانه زنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.