چشم انداز نمک زدایی آب برای مصارف کشاورزی
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: مجله مدیریت آب در کشاورزی، دوره: 3، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_WMAJ-3-2_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 302
نویسندگان
دانشیار موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
دانشیار پژوهش پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران.
چکیده
با رشد روزافزون جمعیت و تشدید تغییرات اقلیمی، کمبود آب به مانع اصلی کشاورزی پایدار در جهان تبدیل شده است. در این راستا، برآوردهای تقریبی نشان میدهند که در سال ۲۰۳۰ میلادی، کشور ما سالانه به حدود ۴۰ میلیارد مترمکعب آب اضافی نیازمند خواهد بود. سفرههای آب شور و آب دریا، یک منبع بیپایان و قابل اعتماد آب هستند که برای استفاده در اکثر فعالیتهای کشاورزی، نیازمند نمک زدایی میباشند. در حال حاضر کشت اکثر محصولات کشاورزی با آب نمک زدایی شده به دلیل هزینههای زیاد انرژی و سرمایه اولیه موردنیاز، سودآور نیست. هم اکنون مصرف انرژی در فرآیند نمک زدایی حدود ۵ کیلووات ساعت بر مترمکعب است که هنوز بسیار بیشتر از مقدار حداقل تئوری ۱ کیلووات ساعت بر مترمکعب است. در این مقاله؛ روش های مختلف در دست تحقیق برای کاهش هزینههای نمک زدایی بررسی شده اند. کاربردهای موردی از سامانههای نمک زدایی آب در کشتهای گلخانهای کشور به صورت کمی ارائه گردیدهاند.. روش های نوآورانه مبتنی بر نانوتکنولوژی و بیوتکنولوژی برای کاهش اتلاف انرژی در غشاهای اسمز معکوس، غشاهای حاوی نانولولههای کربنی یا پروتئینهای استخراج شده از گیاهان شور دوست در این رابطه تشریح شدهاند. ترکیب مناسب روش های اسمز معکوس و اسمز مستقیم بدین منظور معرفی شده اند. به بازطراحی واحدهای نمک زدایی برای افزایش بازیابی انرژی اشاره شده است و استفاده درحال توسعه از انرژی خورشیدی در نمک زدایی نیز به عنوان یک راهکار معرفی شده است.کلیدواژه ها
کشاورزی, نمک زدایی, آب دریا, انرژی, هزینه, تولید محصولاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.