بررسی اثر عصاره Artemisia sieberi Besser بر میزان لیپوپروتئینها و ایجاد آترواسکلروز در آئورت خرگوشهای هیپرکلسترولمیک

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 22، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-22-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 237
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صدیقه عسگری

دانشیار، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، مرکز تحقیقات قلب و عروق

حسین مدنی

استادیار گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان

پروین محزونی

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

نرگس جعفری دینانی

کارشناس ارشد گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان

غلامعلی نادری

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، مرکز تحقیقات قلب و عروق

چکیده

بیماری های کرونری قلب همواره فراوانترین دلیل مرگ و میر در کشورهای غربی بوده است. آترواسکلروز که عمومی ترین شکل از بیماری های کرونری قلب است با رسوب تدریجی لیپیدها و کلسیم در شریان های ماهیچه ای ایجاد می شود.درمنه گیاهی از خانواده کمپوزیته است که وجود ترکیبهایی با خاصیت هیپولیپیدمیک و آنتی اکسیدان در بسیاری از گونه های این جنس به اثبات رسیده است. هدف این تحقیق بررسی اثرات Artemisia sieberi بر لیپیدهای خون و توسعه آترواسکلروز در خرگوشهای تغذیه شده با رژیم پرکلسترول بود. در این تحقیق ۱۵ سرخرگوش نر به صورت تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. گروه تحت رژیم معمولی، گروه تحت رژیم پرکلسترول(%۱ کلسترول) و گروهی که رژیم پرکلسترول همراه با مصرف یکروز در میان عصاره درمنه دشتی با دوز  mg/kg body wt۱۰۰ داشتند. غلظت کلسترول تام (TC)، تری گلیسرید (TG)، LDL کلسترول (LDL) و HDL کلسترول (HDL) سرم در زمان قبل از شروع آزمایش وبعد از پایان ماه اول و پایان ماه دوم در خرگوش ها تعیین شده است. بعد از گذشت دو ماه خرگوشها با دوز بالای کلروفرم کشته وآئورت آنها برای تعیین شدت ضایعات آترواسکلروتیک برداشته شد. نتایج نشان می دهد که درمنه دشتی به طورمعنی دار سطح TC، LDL و TC/HDL را کاهش و سطح  HDL را افزایش می دهد و سبب کاهش معنی دار ضایعات آترواسکلروتیک در آئورت می شود. نتایج بیانگر این مطلب است که عصاره درمنه دشتی از طریق ایجاد تغییرات مطلوب بر سطح لیپوپروتئینها در جلوگیری از پیشرفت بیماری آترواسکلروز در خرگوش موثر می باشد و مطالعات گسترده تری جهت بررسی تاثیر این عصاره بر پیشرفت بیماری آترواسکلروز در انسان مورد نیاز می باشد.

کلیدواژه ها

Artemisia sieberi, آترواسکلروز, هیپرکلسترولمیک, گیاهان دارویی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.