بررسی اثرات منتخبی از فرمولاسیونهای گیاهی موجود در بازار دارویی ایران بر عملکرد کبدی در رت

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 23، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-23-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 238
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد موحدیان

دانشیار گروه بیوشیمی بالینی و مرکز تحقیقات علوم دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

صدیقه عسگری

دانشیار مرکز تحقیقات قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

غلامعلی نادری

دانشجوی دکترای داروسازی، گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

حسین صادقی منصورخانی

دانشجوی دکترای داروسازی، گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

چکیده

دیدگاه عمومی در مورد ایمن بودن فرآورده های گیاهی منجر به افزایش مصرف این محصولات شده است. با توجه به توزیع محصولات گیاهی و خطر خود درمانی بیماران و نیز با توجه به گزارشهای موجود در خصوص اثرت سمی برخی از گیاهان دارویی، تحقیق حاضر انجام گرفت. بدین منظور اثرت قطره های پروستاتان، شیرافزا، سنکل و هایپیران در دوزهای مختلف شامل دوز حداقل، دوز حداکثر و ۵/۲ برابر دوز حداکثر ارائه شده در بروشور قطره ها بر عملکرد کبدی رت مورد بررسی قرار گرفت. دوزهای مورد نظر برای مدت ۵۰ روز به طریق خوراکی (feedingtube) به حیوانات تجویز گردید و پس از اتمام دوره عوامل مربوط به عملکرد کبدی آلبومین، اوره، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، لاکتات دهیدروژناز (LDH)، آلکالین فسفاتاز (ALP) و پروتئین توتال در سرم رتهای تیمار با استفاده از روش اسپکتروفتومتریک اندازه گیری گردید و کبد حیوانات نیز از نظر پاتولوژیک مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان می دهد که قطره پروستاتان در دوزهای تجویز شده تغییر معنی داری بر پارامترهای اندازه گیری شده نداشته ولی قطره شیرافزا در بالاترین دوز تجویز شده باعث افزایش LDH به میزان ۳۴% نسبت به گروه کنترل گردیده و قطره های سنکل و هایپیران نیز در دوزهای بالا بطور معنی دار باعث افزایش آنزیمهای ALT، AST  و LDH نسبت به گروه کنترل شده اند. یافته های هیستولوژیک تاثیر احتمالی قطره های سنکل و هایپیران را بر سلولهای بافت کبدی نشان می دهد.

کلیدواژه ها

هایپیران, سنکل, شیرافزا, پروستاتان, ALT, AST, LDH, آلبومین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.