شناسایی و بررسی خصوصیات اکولوژیک گونه های اسانس دار تیره نعناع در استان کرمان

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 23، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-23-4_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 181
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیروس صابرآملی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان

شعبانعلی نوروزی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران

ارسلان شکرچیان

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان

محمد اکبرزاده

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران

محمدرضا کدوری

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان

چکیده

این پژوهش با هدف شناسایی گونه های اسانس دار تیره نعناع و بررسی خصوصیات اکولوژیک رویشگاههای آنها در استان کرمان صورت گرفت. در طی نمونه برداریهای صحرایی و با استفاده از منابع کتب فلور و با توجه به معطر بودن، گونه های اسانس دار تیره نعناع (Labiatae) جمع آوری و شناسایی شد. خصوصیات اکولوژیک گونه ها از قبیل بارندگی، دما، تبخیر، نوع اقلیم، ارتفاع از سطح دریا، بافت خاک، اجتماعات گیاهی غالب رویشگاهها، نوع رویشگاه، شکل زیستی گونه و جهت شیب رویشگاه استخراج و بررسی شد. در طی این بررسیها ۵۱ گونه گیاه اسانس دار از ۱۷ جنس، جمع آوری و شناسایی شد. بیشترین گونه ها مربوط به جنسهای Nepetaو Salvia بودند. کامفیتها و تروفیتها بیشترین درصد گونه ها را شامل می شدند. بیشترین حضور گونه ها در اقلیمهای نیمه خشک سرد، نیمه خشک گرم و خشک بیابانی سرد بود. بیشترین پراکنش گونه ها در ارتفاعات بین ۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰ متر بالاتر از سطح دریا است. گونه های Ziziphora tenuir L.، Teucrium polium L.، Nepeta glomerulosa Boiss.وMentha longifolia (L.) Hudson نسبت به سایر گونه ها در اقلیمهای متعدد و متنوع تری پراکنش دارند که نشان دهنده سازگاری اکولوژیکی بیشتر این گونه ها در رویشگاههای مختلف است.

کلیدواژه ها

گیاهان اسانس دار, جمع آوری و شناسایی, اکولوژی, تیره نعناع, استان کرمان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.