اثر تنش خشکی بر میزان پرولین، قندهای محلول، کلروفیل و آب نسبی (RWC) بادرنجبویه (Melissa officinalis L.)

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 23، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-23-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 295
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهلول عباس زاده

کارشناس ارشد، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

ابراهیم شریفی عاشورآبادی

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

محمدحسین لباسچی

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

محمود نادری حاجی باقر کندی

کارشناس، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

فوزیه مقدمی

کارشناس ارشد، دانشگاه پیام نور ابهر

چکیده

در این تحقیق تاثیر تنش خشکی بر ویژگیهای فیزیولوژیک گیاه دارویی بادرنجبویه (Melissa officinalis L.)، در سال ۱۳۸۵ در شرایط مزرعه در شهرستان کرج مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت بلوکهای کامل تصادفی با ۴ تکرار با منظور نمودن تیمارهای ۱T (بدون تنش)، ۲T (۸۰% ظرفیت زراعی)، ۳T (۶۰% ظرفیت زراعی)، ۴T (۴۰% ظرفیت زراعی) و ۵T (۲۰% ظرفیت زراعی) اجرا گردید. تاثیر تنش خشکی بر کلروفیل a، کلروفیل b، پرولین، قندهای محلول، RWC، بازده و عملکرد اسانس در سطح یک درصد معنی دار بود. تاثیر تنش خشکی بر کلروفیل کل در سطح پنج درصد معنی دار بود. مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که بیشترین میزان کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل به ترتیب با میانگین ۹۲۱/۱، ۱۹۷/۱، ۲۸۳/۲ میلی گرم در لیتر مربوط به تیمارهای ۱T (شاهد)، ۵T (FC%۲۰) و ۱T (شاهد) بود. بیشترین تجمع پرولین با میانگین ۱۱۲/۲ میلی گرم در لیتر مربوط به تیمار ۵T (FC%۲۰) بود. بالاترین مقدار قند محلول با میانگین ۵۴۵/۲ میلی گرم در لیتر متعلق به تیمار ۳T (FC%۶۰) بود. حداکثر RWC با میانگین ۳۶۹/۹۳ درصد مربوط به تیمار ۱T (بدون تنش) می باشد. نتایج این بررسی نشان داد که گیاه برای مقاومت به خشکی مقدار پرولین و قندهای محلول را افزایش می دهد. همچنین برای تولید بالاترین میزان اسانس از گیاه بادرنجبویه می توان از تنش متوسط (FC%۶۰) استفاده کرد.

کلیدواژه ها

Melissa officinails L, تنش خشکی, پرولین, قندهای محلول, کلروفیل, آب نسبی (RWC)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.