مطالعه خاصیت ضد میکروبی و ترکیب شیمیایی اسانس لعل کوهستان (Oliveria decumbens Vent.)

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 24، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-24-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 287
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محدثه محبوبی

کارشناس ارشد میکروب شناسی، بخش میکروب شناسی شرکت داروسازی باریج اسانس، کاشان

محمدمهدی فیض آبادی

دانشیار میکروب شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران

قاسم حقی

کارشناس ارشد شیمی، بخش فیتوشیمی و تجزیه دستگاهی، شرکت داروسازی باریج اسانس، کاشان

حسین حسینی

کارشناس کشاورزی، بخش تحقیقات کشاورزی شرکت داروسازی باریج اسانس، کاشان

چکیده

گیاه لعل کوهستان (Oliveria decumbens Vent.)، گیاهی است بوته ای از خانواده چتریان (Umbelliferae) که معمولا در مناطق جنوبی ایران یافت می شود. مردم این منطقه به طور گسترده ای از قسمتهای هوایی این گیاه در درمان بیماریهای عفونی استفاده می کنند. هدف از این مطالعه، ارزیابی خاصیت ضد میکروبی اسانس حاصل از اندام هوایی این گیاه بر طیف وسیعی از میکروارگانیسم ها شامل باکتریهای گرم منفی و مثبت، قارچهای رشته ای و مخمرها با استفاده از روشهای دیسک دیفیوژن و میکروبراث دایلوشن در شرایط آزمایشگاه بوده است. شناسایی اجزای اصلی موجود در اسانس به وسیله دستگاه گاز کروماتوگراف(GC) انجام شد. ترکیبهای شناسایی شده در اسانس شامل تیمول (۹/۲۶%)، کارواکرول (۲۵/۰%)، پاراسیمن (۳/۱۳%) و گاما-ترپینن (۱۱%) بود. اسانس حاصل از اندام هوایی با میانگین قطر هاله عدم رشد ۸۶/۳۴ میلی متر و MIC کوچکتر از l ml-۱µ۲۵/۰ اثر ضد قارچی خوبی در مقابل قارچهای رشته ای و مخمر نشان داد. اثر ۲ میکرولیتر از اسانس بر قارچها با قطر هاله عدم رشد بزرگتر از ۳/۲۷ میلی متر از اثر آمفوتریسین B با قطر هاله عدم رشد کوچکتر از ۱۷ میلی متر بیشتر بود. باکتریهای گرم مثبت نسبت به باکتریهای گرم منفی در مقابل اسانس لعل کوهستان حساس تر بودند (۹/۲۱ در برابر ۴/۱۸ میلی متر). باکتریهای تشکیل دهنده اسپور (جنس باسیلوس) نسبت به اسانس مقاوم بوده و اسانس لعل کوهستان در مقابل باسیلوس ها دارای اثر مهاری بود. پسودوموناس آئروجینوزا با قطر هاله عدم رشد کمتر از ۸ میلی متر از سایر میکروارگانیسم ها نسبت به اسانس مقاوم تر بود. میکروارگانیسم ها از نظر مقاومت نسبت به اسانس گیاهی متفاوت بوده و باکتریها (گرم مثبت و منفی) نسبت به قارچها و باکتریهای گرم منفی نسبت به باکتریهای گرم مثبت مقاوم تر بودند. این اثر به ترکیبهای فنلی اسانس، به ویژه تیمول آن مربوط می شود. مطالعات بیشتری لازم است تا کارآیی این اسانس به عنوان یک عامل ضد میکروبی ارزیابی گردد.

کلیدواژه ها

فعالیت ضد میکروبی, لعل کوهستان (Oliveria decumbens Vent.), باکتری, قارچ, مخمر, تیمول

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.