بررسی اثر مخلوط عصاره هیدروالکلی سرشاخه گلدار Hypericum perforatum L. و Amaranthus caudatus L. بر تشکیل رگه های چربی در خرگوشهای هیپرکلسترولمیک در مقایسه با لوستاتین

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 25، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-25-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 175
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نجمه کبیری

کارشناس ارشد، گروه زیست شناسی، دانشگاه اصفهان

صدیقه عسگری

دانشیار، مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان، مرکز تحقیقات فیزیولوژی کاربردی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان،

حسین مدنی

استادیار، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان

پروین محزونی

دانشیار، گروه پاتولوژی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

پریوش رحیمی

کارشناس ارشد، گروه زیست شناسی، دانشگاه اصفهان

چکیده

هیپرکلسترولمیا و فشارهای اکسیداتیو موجب افزایش سطح کلسترول و LDL-C و در نتیجه موجب افزایش خطر پیشرفت آترواسکلروز می شود. آنتی اکسیدانها نقش مهمی در بازدارندگی و جمع آوری رادیکالهای آزاد دارند و در جلوگیری از افزایش بیماریهای قلبی و عروقی در افراد موثر می باشند. در این مطالعه اثر ضد آترواسکلروزی مخلوط عصاره های هیدروالکلی سرشاخه گلدار دو گیاه گل راعی (Hypericum perforatum L.) و تاج خروس (Amaranthus caudatus L.) بر روی برخی از فاکتورهای موثر در ایجاد آترواسکلروز در خرگوشهای هیپرکلسترولمی بررسی شده است. همچنین برای مقایسه این عصاره با داروهای شیمیایی بر پیشگیری از آترواسکلروز از لوستاتین استفاده شد. در این مطالعه ۲۰ خرگوش نر بالغ از نژاد نیوزیلندی به طور تصادفی در چهار گروه پنج تایی تقسیم شدند. این گروهها با رژیمهای غذایی پایه، پرکلسترول، رژیم پرکلسترول به همراه مخلوط عصاره های دو گیاه گل راعی و تاج خروس (هر عصاره به طور مساوی با دوز mg/kgbw ۷۵) و نیز پرکلسترول به همراه لوستاتین با دوز mg/kgbw ۱۰، به مدت ۶۰ روز تیمار شدند. در ابتدا، اواسط و پایان دوره از خرگوشها خون گیری بعمل آمد و فاکتورهای سرمی (کلسترول، LDL-C، HDL-C، TG) آنها مورد بررسی قرار گرفت. در پایان مطالعه، آئورت برای عملیات بافت شناسی نمونه برداری شد تا تشکیل پلاک های آترواسکلروز مورد مطالعه قرار گیرد. نتایج نشان داد که مخلوط عصاره ها و همچنین لوستاتین سبب کاهش معنی دار سطح کلسترول، تری گلیسرید، LDL-C و افزایش معنی دار سطح HDL-C نسبت به گروه پرکلسترول می شود. این تحقیق به طور مشخصی اثر موثر عصاره را در کاهش معنی دار فاکتورهای بیوشیمیایی مانند TG، کلسترول و کاهش معنی دار ضایعه نسبت به گروه دریافت کننده لوستاتین نشان داد. مصرف مخلوط عصاره های دو گیاه گل راعی و تاج خروس در کاهش سطح فاکتورهای خطر بیماریهای قلبی عروقی در خرگوشهای پرکلسترول موثرتر از لوستاتین می باشد.

کلیدواژه ها

آترواسکلروز, Hypericum perforatum L, Amaranthus caudatus L, لوستاتین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.