CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی تاثیر پودر برگ چریش (Azadirachta indica Adr. Juss.) و پودر برگ و مغز دانه اکالیپتوس (Eucalyptus camaldulensis Dehnh.) در کنترل لمبه گندم و شپشه آرد (Trogoderma granarium and Tribolium sp.)

عنوان مقاله: ارزیابی تاثیر پودر برگ چریش (Azadirachta indica Adr. Juss.) و پودر برگ و مغز دانه اکالیپتوس (Eucalyptus camaldulensis Dehnh.) در کنترل لمبه گندم و شپشه آرد (Trogoderma granarium and Tribolium sp.)
شناسه ملی مقاله: JR_IJMAPR-25-4_007
منتشر شده در در سال 1388
مشخصات نویسندگان مقاله:

سید سعید مدرس نجف آبادی - مربی، ایستگاه ملی تحقیقات لوبیا، خمین، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی (اراک)

خلاصه مقاله:
گندم و جو ازجمله محصولات انباری استراتژیک محسوب شده که فعالیت لمبه گندم و شپشه های آرد باعث بروز خسارتهای اقتصادی فراوان به غلات انباری می شوند. پیدایش مقاومت به بعضی از سموم، بخصوص مالاتیون و فستوکسین، در بین آفات انباری، استفاده از مبارزه غیرشیمیایی مانند روشهای کنترل طبیعی، فیزیولوژیکی، بیولوژیکی و میکروبی علیه آفات انباری توجه بیشتر محققان را جلب کرده است. ازجمله این ترکیبها به فرآورده های حاصل از درختان اکالیپتوس (Eucalyptus camaldulensis Dehnh.) و چریش (Azadirachta indica Adr. Juss.) می توان اشاره کرد. در این طرح تحقیقاتی دو ساله، خصوصیات حشره کشی و دورکنندگی ترکیبهای موجود در پودر برگ چریش و پودر برگ و مغز دانه اکالیپتوس، روی آفات انباری گندم و جو غالب در منطقه سیستان (لمبه گندم Trogoderma granarium و شپشه آرد Tribolium sp.) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی خاصیت حشره کشی هر یک از این مواد که در ۸ تیمار شامل هفت غلظت مختلف از هر ماده گیاهی (که با استفاده از روش لگاریتمی بین دو غلظت حداقل و حداکثر بدست آمده اند) و یک تیمار شاهد با ۴ تکرار برای هر یک از آفات انباری انجام شد، نشان داد که LC۵۰ (غلظت لازم برای کشتن ۵۰ درصد لاروها) در پودر برگ چریش برای لمبه گندم ۴/۵ و برای شپشه آرد ۳۳/۵ گرم در یکصد گرم ماده غذایی است. این در حالی است که میزان LC۵۰ در پودر بذر اکالیپتوس برای لمبه گندم ۹۸/۵ و برای شپشه آرد ۶۳/۵ گرم و در پودر برگ اکالیپتوس برای لمبه گندم ۸۶/۶ و برای شپشه آرد ۳۵/۶ گرم در یکصد گرم ماده غذایی بود. بنابراین پودر برگ چریش با میزان LC۵۰ کمتر، دارای خاصیت حشره کشی بیشتری نسبت به پودر بذر و برگ اکالیپتوس، علیه هر دو گونه آفت انباری می باشد. همچنین نتیجه حاصل از بررسی خاصیت دورکنندگی این مواد که در ۴ تیمار (شامل سه نوع ماده گیاهی و یک شاهد) با ۴ تکرار برای هر کدام از آفات انباری اجرا شد، نشان داد که میزان دورکنندگی پودر برگ چریش برای لمبه گندم ۸۰% و برای شپشه آرد ۷/۸۶% می باشد، در حالی که میزان دورکنندگی پودر بذر اکالیپتوس برای لمبه گندم ۶۷% و برای شپشه آرد ۷۵% است. همچنین میزان دورکنندگی پودر برگ اکالیپتوس برای لمبه گندم ۵۰% و برای شپشه آرد ۶۵% می باشد. بنابراین پودر برگ چریش با میزان درصد دورکنندگی بیشتر نسبت به پودر بذر و برگ اکالیپتوس برای هر دو گونه آفت انباری تاثیر بیشتری از خود نشان داده است.

کلمات کلیدی:
لمبه گندم (Trogoderma granarium), شپشه آرد (Tribolium sp.), اکالیپتوس (Eucalyptus camaldulensis Dehnh.), چریش (Azadirachta indica Adr. Juss.), LC۵۰

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1286565/