بررسی اثرهای استفاده از گیاهان دارویی مرزه (Satureja hortensis L.)، کاکوتی (Ziziphora tenuir L.) و گزنه (Urtica dioica L.) و مخلوط های مختلف آنها بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ و فراسنجه های خونی و ایمنی مرغ های تخم گذار

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 27، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-27-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 152
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادر جادری

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه

علی نوبخت

استادیار، گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه

یوسف مهمان نواز

استادیار، گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه

چکیده

این آزمایش جهت بررسی اثرهای استفاده از گیاهان دارویی مرزه (Satureja hortensis L.)، کاکوتی (Ziziphora tenuir L.) و گزنه (Urtica dioica L.) و مخلوط های آنها بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ و فراسنجه های خونی و ایمنی مرغ های تخم گذار انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل ۲۳، در قالب طرح کاملا تصادفی، با ۸ تیمار، شامل تیمارهای ۱- در آن از گیاهان دارویی استفاده نشده بود، ۲- حاوی ۲% گیاه دارویی مرزه، ۳- حاوی ۲% گیاه دارویی کاکوتی، ۴- حاوی ۲% گیاه دارویی گزنه، ۵- حاوی ۲% مخلوط گیاهان دارویی مرزه و کاکوتی، ۶- حاوی ۲% مخلوط گیاهان دارویی مرزه و گزنه، ۷- حاوی ۲% مخلوط گیاهان دارویی کاکوتی و گزنه، ۸- حاوی ۲% مخلوط گیاهان دارویی مرزه، کاکوتی و گزنه؛ با ۳ تکرار در هر تیمار و نیز ۱۲ قطعه مرغ در هر تکرار و در مجموع با ۲۸۸ قطعه مرغ تخم گذار سویه ی های لاین (W-۳۶) به مدت ۱۲ هفته از سن ۲۵ تا ۳۷ هفتگی آنها انجام گردید. نتایج بدست آمده نشان داد که استفاده از گیاهان دارویی مختلف دارای اثرهای معنی داری بر عملکرد و صفات کیفی تخم مرغ ها می باشد (۰۵/۰> p). حداکثر درصد تولید تخم مرغ، ۶۲۲/۸۶ و نیز حداکثر مقدار تولید توده ای، ۴۹۷/۴۷ گرم با استفاده از ۲%گزنه بدست آمد. حداکثر وزن پوسته ی تخم مرغ ۸۰۴/۵ گرم و نیز بالاترین واحدها، ۶۳۵/۹۴ در گروه آزمایشی حاوی ۲ % مرزه حاصل گشت. گروه آزمایشی حاوی ۲% گزنه اثرهای مثبتی بر روی فراسنجه های بیوشیمیایی و درصد سلول های ایمنی خون نسبت به سایر گروه های آزمایشی داشت. بنابراین نتیجه گیری می شود که استفاده از ۲% گیاه دارویی گزنه در جیره های غذایی مرغ های تخم گذار دارای اثرهای مثبتی بر عملکرد و میزان فراسنجه های بیوشیمیایی و درصد سلول های ایمنی خون آنها در مقایسه با سایر گروه های آزمایشی می باشد.

کلیدواژه ها

سلول های ایمنی, گیاهان دارویی, عملکرد, مرغ تخم گذار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.