تاثیر مقادیر مختلف نیتروژن شیمیایی و زیستی بر صفات کمی و کیفی گیاه دارویی انیسون (Pimpinella anisum L.)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 28، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-28-3_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 240
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مطلب حسین پور

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد

حسن حبیبی

استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد

محمدحسین فتوکیان

استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد

چکیده

به منظور بررسی و تاثیر نوع و مقدار نیتروژن بر رشد، عملکرد و تولید متابولیت های ثانویه گیاه دارویی انیسون (Pimpinella anisum L.) یک آزمایش مزرعه ای در شهرستان مهاباد در سال ۱۳۸۸ اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل با ۲ عامل نیتروژن شیمیایی (اوره ۴۶%) در ۳ سطح (صفر، ۶۰ و ۱۲۰ کیلوگرم در هکتار) و نیتروژن زیستی ازتوباکتر (نیتروکسین) در ۳ سطح (صفر، ۳ و ۶ لیتر در هکتار) بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با ۳ تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر نیتروژن زیستی و شیمیایی بر تعداد چترک بارور در هر چتر، عملکرد دانه، عملکرد اسانس، عملکرد زیست توده، شاخص برداشت دانه و شاخص برداشت اسانس معنی دار شد. مقایسه میانگین ها نشان داد که بیشترین چترک به تعداد ۱/۱۳ و کمترین آن به تعداد ۲/۱۲ با چترک های بارور در هر چتر به ترتیب با تیمار ۳ لیتر در هکتار نیتروکسین و تیمار شاهد (بدون کود) بدست آمد. بالاترین عملکرد دانه به میزان ۸/۸۷۲ کیلوگرم در هکتار از تیمار ۳ لیتر در هکتار نیتروکسین و ۶۰ کیلوگرم نیتروژن شیمیایی در هکتار و پایین ترین عملکرد دانه به میزان ۳/۴۷۸ کیلوگرم در هکتار از تیمار شاهد حاصل شد. با توجه به روند عملکرد دانه و محتوای اسانس، بیشترین عملکرد اسانس (۱۴/۱۱۵ کیلوگرم در هکتار) با کاربرد ۳ لیتر در هکتار نیتروکسین و با ۶۰ کیلوگرم در هکتار نیتروژن شیمیایی حاصل شد و پایین ترین عملکرد اسانس (۳۵/۵۵ کیلوگرم در هکتار) از تیمار شاهد (بدون کاربرد کود نیتروکسین و نیتروژن شیمیایی) بدست آمد.

کلیدواژه ها

انیسون (Pimpinella anisum L.), شاخص برداشت, نیتروژن شیمیایی, نیتروکسین, عملکرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.