تاثیر اسانس پونه کوهی (Mentha longifolia L.) بر روی سرعت مرگ و میر کنه واروا (Varroa destructor (Acari: Varroidae) و زنبور عسل اروپایی (Apis mellifera (Hym.: Apidae))

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 29، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-29-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 302
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید قاسمی

دانشجوی دکتری، گروه حشره شناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

سعید محرمی پور

دانشیار، گروه حشره شناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

غلامحسین طهماسبی

دانشیار، بخش تحقیقات زنبور عسل، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج

چکیده

کنه واروا (Varroa destructor Anderson and Trueman)، مهمترین انگل خارجی زنبور عسل اروپایی (Apis mellifera L.)، به حساب می آید. با توجه به گستردگی زنبور عسل اروپایی در سرتاسر دنیا، این کنه توانسته نگرانی زیادی را در بین زنبورداران به وجود آورد و موجب تهدید صنعت زنبورداری گردد. هدف از انجام تحقیق حاضر، محاسبه مدت زمان لازم برای ایجاد مرگ و میر ۵۰% (LT۵۰) در جمعیت کنه واروا و زنبور عسل پس از شروع اسانس دهی با اسانس پونه کوهی (Mentha longifolia L.) می باشد. بدین منظور، کنه واروا و زنبور عسل اروپایی با چهار غلظت ۸۷/۱، ۵/۲، ۱۲/۳ و ۷۵/۳ میکرولیتر بر لیتر هوا از اسانس پونه کوهی در پتری دیش هایی به حجم ۸۰۰ میلی لیتر تیمار شدند. میزان مرگ و میر کنه واروا و زنبور عسل هر دو ساعت یک بار، بدون باز شدن درب پتری دیش ها و تا زمان مرگ و میر کامل آنها به ثبت رسید. نتایج حاصل نشان داد که مقادیر LT۵۰ محاسبه شده برای کنه واروا در غلظت های ۸۷/۱، ۵/۲، ۱۲/۳ و ۷۵/۳ میکرولیتر بر لیتر هوا به ترتیب ۱۲/۱۰، ۱۱/۸، ۲۶/۷ و ۲۱/۶ ساعت و برای زنبور عسل اروپایی ۸۳/۱۹، ۵۶/۱۹، ۷۲/۱۵ و ۶۸/۱۳ ساعت می باشد. این نتایج بیانگر سمیت به مراتب شدیدتر اسانس پونه کوهی علیه کنه واروا در مقایسه با زنبور عسل اروپایی می باشد. بنابراین با تنظیم غلظت اسانس و زمان اسانس دهی، می توان از اسانس پونه کوهی به منظور کنترل کنه واروا استفاده کرد.

کلیدواژه ها

کنه واروا (Varroa destructor), اسانس پونه کوهی (Mentha longifolia L.), LT۵۰, زنبور عسل اروپایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.