تاثیر تاریخ کاشت و تراکم بر خصوصیات مورفولوژیک و عملکرد مرزه تابستانه (Satureja hortensis L.)
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 29، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-29-3_010
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 303
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه گیاهان دارویی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد جیرفت و عضو باشگاه پژوهشگران جوان
استادیار، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
دانشیار، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
استادیار، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
استاد، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
چکیده
مرزه با نام علمی (Satureja hortensis L.) گیاهی علفی و یکساله از خانواده Labiatae بومی جنوب اروپا، آناتولی، قفقاز، عراق و غرب ایران بوده و امروزه در اغلب دنیا کشت می گردد. به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و تراکم بر صفات مورفولوژیک مرزه (Satureja hortensis L.)، آزمایشی به صورت طرح اسپلیت پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تاریخ کاشت (۲۲ فروردین، ۲ و ۱۳ اردیبهشت) به عنوان عامل اصلی و سه تراکم (۳۵ × ۱۵، ۳۵ × ۲۵، ۳۵ × ۳۵ سانتی متر) به عنوان عامل فرعی در سه تکرار در سال ۸۹ در دانشگاه کشاورزی ساری انجام شد. گیاهان در مرحله گلدهی کامل بررسی شدند. اثر تاریخ کاشت و تراکم بر اغلب صفات مورفولوژیک مرزه معنی دار شد. نتایج مقایسه میانگین تاریخ کاشت نشان داد که تاریخ کاشت اول بیشترین ارتفاع گیاه (۳/۵۲ سانتی متر)، قطر ساقه (۸/۸ میلی متر)، تعداد گره (۸۱/۱۷)، تعداد ساقه فرعی (۲۲/۲۳)، قطر ریشه (۱۲/۹ میلی متر) و وزن خشک ریشه (۷۶/۲ گرم بر بوته) بود. تاخیر در تاریخ کاشت به طور معنی داری باعث افزایش وزن خشک اندام هوایی شد. به طوری که بیشترین مقدار آن (۱/۳۰۲۳ و ۹/۲۶۶۳ کیلوگرم در هکتار) از تاریخ های کاشت سوم و دوم بدست آمد. نتایج مقایسه میانگین تراکم ها نشان داد که تراکم سوم (کمترین تراکم) بیشترین قطر ریشه (۳۳/۹ میلی متر) و وزن خشک ریشه (۵۶/۲ گرم بر بوته) را داشت. به علاوه اینکه تراکم های سوم و دوم بیشترین ارتفاع گیاه (۰۳/۵۳ و ۰۹/۵۱ سانتی متر)، قطر ساقه (۹۲/۷ و ۴/۷ میلی متر)، تعداد گره (۰۶/۱۷ و ۳۲/۱۶) و تعداد ساقه فرعی (۹۴/۲۱ و ۷۹/۲۱) بود. اثر تراکم بر وزن خشک اندام هوایی معنی دار نشد. البته نتایج بدست آمده نشان داد که خصوصیات مورفولوژیک مرزه که اغلب از اجزای عملکرد پیکر رویشی محسوب می شوند، تحت تاثیر تیمارهای زراعی قرار داشته و با مدیریت صحیح می توان عملکرد رویشی را افزایش داد.کلیدواژه ها
مرزه (Satureja hortensis L.), تاریخ کاشت, تراکم, مورفولوژی, عملکرداطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.