تغییر ترکیب محیط کشت به عنوان یک راهکار بیوتکنولوژیکی در افزایش سنتز پودوفیلوتوکسین در کشت سلولی Linum album Ky. ex Boiss.

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 31، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-31-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 163
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منصور افشار محمدیان

دانشیار، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گیلان، رشت

فرشاد تشکری

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گیلان، رشت

مظفر شریفی

دانشیار، گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

Linum album Ky. ex Boiss.، یکی از گونه های انحصاری در ایران است که ترکیب های لیگنانی مهمی را ازجمله پودوفیلوتوکسین (PTOX) تولید می کند. این ترکیب پیش ساز سه نوع داروی مهم ضدسرطان به نام های تنیپوساید، اتوپوساید و اتوپوفوز می باشد. سنتز شیمیایی این ترکیب ها بسیار پیچیده است و از نظر تجاری تولید آن مقرون به صرفه نیست. در افزایش سنتز پودوفیلوتوکسین از راهبردهای گوناگونی مانند تغییر رژیم غذایی، بکار بردن الیسیتور، مهندسی ژنتیک و غیره استفاده می شود. بهینه سازی محیط کشت یکی از راهبردهای مهم در افزایش متابولیت های ثانویه در کشت سلولی است. با توجه به اهمیت زیاد پودوفیلوتوکسین به عنوان ترکیب پیش ساز سه نوع داروی مهم ضدسرطان، در این تحقیق تاثیر نسبت های مختلف آمونیوم و نیترات در محیط کشت بر رشد سلول ها و برخی متابولیت های ثانویه ازجمله تولید پودوفیلوتوکسین و فعالیت آنزیم کلیدی فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL) بررسی شد. میزان رشد سلول ها در نسبت ۲:۱ نیترات به آمونیوم نسبت به تیمارهای دیگر افزایش معنی داری داشت. بیشترین میزان ترکیب های فنلی و فلاونوییدی در نمونه کنترل بدست آمد که کمترین میزان وزن تر را داشت و بیشترین مقدار فلاونول در نسبت ۲:۱ آمونیوم به نیترات مشاهده شد. بیشترین میزان سنتز پودوفیلوتوکسین در نسبت ۳:۱ آمونیوم به نیترات ایجاد شد. همچنین بیشترین میزان فعالیت آنزیم PAL به ترتیب در سه نمونه ۲:۱ و ۳:۱ نیترات به آمونیوم و ۳:۱ آمونیوم به نیترات ایجاد شد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که تغییر ترکیب محیط کشت یک فاکتور موثر در افزایش سنتز متابولیت های ثانویه در سلول های L. album بود.

کلیدواژه ها

نیتروژن, پودوفیلوتوکسین, Linum album Ky. ex Boiss, کشت سلول, ضدسرطان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.