شناسایی ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس مورت (مورد) .Myrtus communis L

  • سال انتشار: 1379
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-6-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 169
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد مهدی برازنده

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی

چکیده

گیاه مورت (Myrtus communis L.) در مهرماه ۱۳۷۷ از باغ گیاه شناسی ملی ایران (موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع) جمع آوری گردید و پس از خشک شدن در آزمایشگاه، از برگ آن به روش تقطیر با بخار آب اسانس گیری به عمل آمد. مقداراسانس بدست آمده از ۸۵ گرم برگ خشک این گیاه ناچیز بود، به طوری که مجبور شدیم آن را از فاز آبی به وسیله نرمال هگزان جدا کنیم. همچنین به منظور مقایسه ترکیبهای تشکیل دهنده گیاه تازه با گیاه خشک، برگ تازه مورد نیز به همان روش تقطیر با بخار آب مورد اسانس گیری قرار گرفت (بازده عمل در این مورد ۰.۴۵% نسبت به برگ تازه گیاه بود). ترکیبهای تشکیل دهنده هر دو اسانس به روشهای گاز کروماتوگرافی مویی و گاز کروماتوگرافی مویی متصل به طیف سنج جرمی مورد شناسایی کمی و کیفی قرار گرفتند. از میان ۳۲ ترکیب شناسایی شده در این دو اسانس که در مجموع ۹۶.۳ درصداز وزن اسانس برگ خشک و ۹۶.۱ درصد از وزن اسانس برگ تازه را تشکیل می دادند، به ترتیب ترکیبهای ۱,۸-cineole (۲۳.۴ و ۱۷.۹ درصد)،a-pinene  (۲۲.۴ و ۲۹.۱درصد)،Limonene  (۱۹.۲ و ۲۱.۵ درصد)Linalool  (۱۱.۷ و ۱۰.۴ درصد) وLinalyl acetate  (۶.۱ و ۴.۸ درصد) بیشترین میزان را به خود اختصاص دادند.

کلیدواژه ها

روغن اسانسی, مورد, مورت, ۱ و ۸-سینئول, آلفاپینن, لیمونن, لینالول

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.