بررسی اثرات نعناع، جعفری، شوید، گشنیز، سیر و ریحان بر عملکرد، فاکتورهای خونی، سیستم ایمنی، مورفولوژی روده و طعم گوشت در جوجه های گوشتی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 31، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-31-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 346
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مینو میرزاوند

کارشناسی ارشد، گروه علوم طیور، دانشگاه تربیت مدرس

شعبان رحیمی

استاد، گروه علوم طیور، دانشگاه تربیت مدرس

محمدعلی سحری

استاد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

آنتی بیوتیک ها اثر مثبتی بر عملکرد جوجه های گوشتی دارند، اما احتمالا دارای اثرات منفی مانند ایجاد مقاومت های میکروبی در انسان و دام می شوند. یکی از جایگزین های آنتی بیوتیک به عنوان محرک رشد، گیاهان دارویی هستند. به همین منظور برای بررسی اثرات گیاهان دارویی (نعناع، جعفری، شوید، گشنیز، سیر و ریحان) با آنتی بیوتیک آزمایشی با ۴۸۰ قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس ۳۰۸ در قالب ۸ تیمار و ۳ تکرار (هر تکرار شامل ۲۰ پرنده) اجرا شد. تیمارها شامل گروه شاهد (جیره پایه بدون هیچ گونه افزودنی)، تیمار گیاهان دارویی و معطر به ترتیب: نعناع، جعفری، شوید، گشنیز، سیر و ریحان هر کدام به میزان ۵/۱% و تیمار آنتی بیوتیک ویرجینیامایسین به میزان ppm۱۵ بود. وزن زنده، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی، فاکتورهای خونی، سیستم ایمنی و طعم گوشت در پایان دوره مورد اندازه گیری و تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که ویرجینیامایسین وزن بدن و خوراک مصرفی را در کل دوره تحت تاثیر قرار داد (۰۵/۰> p)، در حالیکه ضریب تبدیل غذایی تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت (۰۵/۰< p). کمترین میزان کلسترول و LDL سرم در تیمار سیر مشاهده شد (۰۵/۰> p). کمترین میزان اسید اوریک خون مربوط به تیمار جعفری بود (۰۵/۰> p). عیار آنتی بادی علیه گلبول قرمز گوسفند در پاسخ ثانویه در سیر و شوید بیشترین بود (۰۵/۰> p)، البته عیار آنتی بادی علیه ویروس واکسن نیوکاسل تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت (۰۵/۰< p). نسبت هتروفیل به لنفوسیت در سیر کمترین و در کنترل بیشترین بود (۰۵/۰> p). وزن نسبی بورس و طحال به عنوان دو ارگان لنفوئیدی بین تیمارها اندازه گیری شد، که تفاوت معنی داری نداشت (۰۵/۰< p). ارتفاع پرز روده در هیچ یک از قسمت های روده معنی دار نبود (۰۵/۰< p). نسبت ارتفاع پرز روده به عمق کریپت و نسبت ارتفاع پرز به عرض آن معنی دار بود (۰۵/۰> p). بنابراین نتیجه گیری می شود که گشنیز و نعناع بیشترین تاثیر را بر رنگ، طعم، بافت و پذیرش کلی گوشت مرغ داشته (۰۵/۰> p) و می توان از آنها به عنوان افزودنی غذایی در جیره طیور استفاده کرد.

کلیدواژه ها

جوجه های گوشتی, گیاهان دارویی و معطر, نعناع, جعفری, شوید, گشنیز, سیر, ریحان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.