اصل تحقیق پذیری پوزیتیویسم و نتایج و ملزومات آن

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: چهارمین کنگره بین المللی تحقیقات بین رشته ای در علوم انسانی اسلامی، فقه، حقوق و روانشناسی
  • کد COI اختصاصی: HUMANITY04_044
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 570
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل دلیر غربی

کارشناسی ارشد فلسفه دین دانشگاه مفید قم ، قم ، ایران

چکیده

اصل تحقیق پذیری پوزیتیویسم های منطقی که برای معناداری و بی معنایی قضایا مطرح می شوند هر چند ازسوی آنان با تفسیرهای متعددیروبه رو گردیده است؛ مثلا خود پوزیتیویست ها، میان تحقیق شده و تحقیق پذیر تمایز قائل شده است، لذا آنان نمی گفتند که گزاره باید تحقیق شده باشد بلکه قابلیت تحقیق پذیری را می گوید مثلا این جمله که» در، کره مریخ حیات است« هر چند این گزاره امروزه به خاطر نبود امکانات قابل تحقیق نباشد اما به نظر پوزیتیویسم ها قابل تحقیق است و لذا با معنا است. این آمیزه گاهی به نام اثبات پذیری هم مطرح شده است که راجع به معنا و قابلیت تحقیق و عدم تحقیق قضایا است.این اصل با مشکلاتی مواجه شده است از جمله در علوم و مسائل علمی و تناقض که خود این اصل با آن روبه رو است که سعی کرده اند پوزیتیویسم های منطقی از آن عبور کنند ولی به نظر می رسد که موفقیت چندانی دراین زمینه برای آنان حاصل نشده و مادامی که آنان از این اصل به سوی آن اصل می روند برای نجات قدم برداشته اند.

کلیدواژه ها

اصل تحقیق پذیری، پوزیتیویسم، منطقی، حلقه وین، اصل اثبات پذیری، استقراگرایان،اصل ابطال پذیری.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.