اثرات اندازه ذرات یونجه و کنجاله کانولای عمل آوری شده روی ویژگی های فیزیکوشیمیایی جیره در گوسفند زل

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 4، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-4-7_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 273
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سبحان گلچین گله دونی

Islamic Azad University, Tehran Sciences and Researches Unit

اسد ا... تیموری یانسری

Sari Agricultural Sciences and Natural

حبیب تقوی کرگان

Sari Agricultural Sciences and Natural

چکیده

  به منظور مطالعه اثرات اندازه ذرات یونجه (بلند و کوتاه) و فرآوری کنجاله کانولا با اسید هیدروکلریک (فرآوری شده و فرآوری نشده) روی ویژگی­های فیزیکی جیره، توزیع اندازه ذرات محتویات شکمبه­ای و مدفوع از چهار راس گوسفند دارای فیستولای شکمبه استفاده شد. داده های حاصل از آزمایشات در قالب طرح مربع لاتین مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. به منظور تعیین توزیع اندازه ذرات محتویات شکمبه و مدفوع از روش الک مرطوب و از جریان ملایم آب روی الک­ها جهت جدا نمودن ذرات از یکدیگر استفاده شد. تعیین دانسیته توده­ای به دو صورت BD۱۰۰ و BD۵۰ (با استفاده از استوانه مدرج ۱۰۰ و ۵۰ میلی­لیتری) انجام شد. با اندازه­گیری توزیع اندازه ذرات محتویات شکمبه­ای خارج شده به هنگام اندازه­گیری نرخ ترشح بزاق، اثر جویدن اولیه روی میزان کاهش اندازه ذرات تعیین شد. طبق نتایج این آزمایش با کاهش اندازه ذرات، دانسیته توده­ای و خاکستر نامحلول جیره افزایش و با افزایش اندازه ذرات، ظرفیت نگهداری آب و ماده خشک نامحلول افزایش یافت. فرآوری با اسید تغییری در ویژگی­های فیزیکی مورد اندازه­گیری نداشت. روند توزیع اندازه ذرات برای کلیه ساعت­های پس از مصرف خوراک (۳، ۵/۷ و ۱۲ ساعت) نشان داد که با افزایش زمان پس از مصرف خوراک درصد فراوانی ذرات بلند روی الک­های بالایی کاهش و به درصد فراوانی ذرات باقیمانده روی الک­های انتهایی افزوده شد. با افزایش زمان پس از مصرف خوراک درصد ذرات فاز قابل عبور از شکمبه افزایش و درصد مواد فاز غیر قابل عبور از شکمبه کاهش یافت. توزیع اندازه ذرات مربوط به مدفوع نشان داد که کاهش معنی­داری در اندازه ذرات بلند در مقایسه با اندازه ذرات محتویات شکمبه ایجاد شد. به طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد که کنجاله کانولا به عنوان منبع پروتئینی و فرآوری آن هیچ ­گونه اثر معنی­داری بر ویژگی­های فیزیکوشیمیایی و توزیع اندازه ذرات جیره­های آزمایشی نداشتند .

کلیدواژه ها

Particle size, Rumen fistula, Physical characteristic, Escapable phase and non escapable phase, اندازه ذرات, فیستولای شکمبه ای, ویژگی های فیزیکی, فاز قابل عبور و فاز غیر قابل عبور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.