بررسی الگوی عدم تعادل لینکاژی و مطالعه ارتباط ژنومی هاپلوتیپی جهت شناسایی مناطق ژنومی موثر بر دو قلوزایی در گوسفندان نژاد بلوچی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 5، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-5-10_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن قلی زاده

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

قدرت رحیمی میانجی

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

اردشیر نجاتی جوارمی

University of Tehran

چکیده

  دوقلوزایی از صفات مهم اقتصادی در پرورش گوسفند می­باشند. صفات تولید­مثلی نه تنها در بین نژادهای مختلف گوسفند بلکه در بین گوسفندان یک نژاد نیز دارای تفاوت­های عمده می­باشند. در این تحقیق مطالعه الگوی عدم­تعادل لینکاژی و ارتباط ژنومی هاپلوتیپی با استفاده از ۴۲۴۱۶ نشانگر تک­نوکلئوتیدی برای شناسایی نواحی ژنومی موثر بر نرخ دو­قلوزایی در گوسفند بلوچی انجام شد. نمونه­های خون از ۹۶ راس گوسفند بلوچی همراه با داده­های فنوتیپی مرتبط به صفات زایش و رشد متعلق به دو گله از ایستگاه تحقیقاتی عباس­آباد تهیه شد. نمونه­ها با استفاده از ریز­آرایه­های نانویی گوسفندی ( ۵۰K ) تعیین ژنوتیپ شدند. با استفاده از نرم­افزار PLINK ماتریس خویشاوندی IBS و هاپلوتیپ­ها برای افراد محاسبه و مطالعه ارتباط هاپلوتیپ­ها برای نرخ دو­قلوزایی برای ۴ شکم زایش با در نظر گرفتن بعد اول آزمون MDS و اثر گله به­عنوان متغیر کمکی انجام شد. برای کنترل نرخ اشتباه در سطح خانواده، از تصحیح بنفرونی استفاده شد. ارتباط معنی­دار پیشنهادی برای هاپلوتیپ­ها روی کروموزوم­های ۱، ۱۰ و ۱۵ شناسایی شد. مقدار عدم تعادل لینکاژی با استفاده از آماره r۲ بین تمام جفت لوکوس ها محاسبه شد.. در فاصله کمتر از ۱۰ Kb میانگین r۲ برابر ۳۳/۰ بوده و برای نشانگرهای با فاصله ۲۰۰ تا ۵۰۰ کیلو باز میانگین r۲ ۰۸۶/۰ بود. مقدار عدم نعادل لینکاژی در گوسفند بلوچی نسبت به آنچه در گاو شیری گزارش شده کمتر بوده و مشابه دیگر جمعیت­های کوسفند می باشد. مطالعه بیشتر این نواحی در شناسایی ژن­های کاندید دوقلوزایی در گوسفند کمک شایانی خواهد نمود.

کلیدواژه ها

Twining, Sheep, LD, Haplotype, Genomic wide association, دو قلوزایی, گوسفند, LD, هایپلوتیپ, پویش ژنومی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.