بررسی ارتباط چندشکلی ژن عامل نکروزکننده بافتی با نمره سلول های بدنی شیر در گاوهای شیری

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 7، شماره: 13
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-7-13_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید همتی دوست

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

قدرت رحیمی میانجی

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

ایوب فرهادی

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

چکیده

ورم پستان یکی از شایع­ترین و پرهزینه ترین بیماری های موثر بر تولید گاوهای شیری است. در پژوهش حاضر، اثرات چند شکلی ژن عامل نکروزکننده بافتی (ایزومر آلفا) (TNF-α) بر نمره سلول های بدنی شیر (SCS) و ورم پستان تحت بالینی در ۱۲۱  راس  گاو شیری هلشتاین مورد بررسی قرار گرفت. چندشکلی­های موجود در یک قطعه ۳۰۳ جفت بازی برای ژن TNF-α با تکنیک­های PBR و PCR- SSCP مورد بررسی قرار گرفتند. آنزیم EcoRI  قطعه تکثیر یافته را هضم نکرده و تمامی نمونه­های حاصل از هضم آنزیمی یک شکل بودند. بنابراین محصولات تکثیر شده مورد آزمون SSCP قرار گرفته و سه الگوی باندی (۱، ۲ و ۳) به ترتیب با فراوانی­های ۳/۳، ۱/۲۷ و ۵/۶۹ درصد مشاهده شدند. تجزیه و تحلیل نشانگر- صفت نشان داد که در ۷۰ روز ابتدایی دوره شیردهی، اثر ژنوتیپ­های مختلف ژن TNF-α  بر SCS معنی­دار بوده و گاوهای دارای الگو­های باندی ۲ کمترین حساسیت را نسبت به افزایش SCS داشته­اند. هم­چنین در انتهای دوره شیردهی (از ۲۱۰ تا ۴۲۰ روزگی) ژنوتیپ­های ژن TNF-α به طور معنی­داری با SSC در ارتباط بودند و الگوی باندی یک کمترین حساسیت را به SCS نشان داد. در دوره میانی شیردهی (از ۷۰ تا ۲۱۰ روزگی) اثر ژنوتیپ­های مختلف ژن TNF-α  بر SCS معنی­دار نبود. در پژوهش حاضر هم­چنین شکم زایش، ماه شیردهی و کنش متقابل بین آن­ها با نمره سلول­های بدنی شیر ارتباط معنی­داری داشت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که انتخاب به نفع الگوهای باندی دو و یک ممکن است باعث کاهش SCS در گله گاوهای هلشتاین شود. 

کلیدواژه ها

Polymorphism, Somatic Cell Score, TNF-α, TNF-α, نمره سلول های بدنی شیر, چندشکلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.